Дни на Microsoft 2010

Дни на Microsoft 2010
   Знам, че орди читатели с нетърпение очакват да им съобщя как премина последното издание на конференцията Дни на Microsoft. Време е за равносметка за какво си дадохме (или пропуснахте да дадете) парите тази година. Изборът за каква конференция да си дадем парите така и така не е много голям защото в годината има само две големи конференции за разработчици с платформите на Microsoft.

   Дни на Microsoft 2010 се проведоха под мотото "Technology Rocks". Преди официалното начало някаква рок група свиреше кавъри на класически рок парчета като I Love Rock 'n' Roll и Hush. Шефът на Microsoft за България Огнян Киряков излезе над сцената под звуците на Sweet Child of Mine. В подземния етаж на кино Арена където се провеждаше конференцията звучеше подходяща музика - Judas Priest, Helloween, Cream, Ер Малък и други класики като най-доброто попадение без съмнение беше "We Rock" на Dio. Надявам се догодина да запазят същата атмосфера и музикално оформление.

   Имаше четири доста размити обединяващи теми на презентациите. Application Platform  бяха презентации за разработчици, Core Infrastructure бяха за администратори, Business Productivity Infrastructure бяха за хората, които отговарят за купуване и интегриране на ИТ продукти, а Референтни решения сякаш беше за успешни интеграции (не отидох да проверя). Имаше и две keynote презентации.

   Keynote презентацията на тема "A Lap Around Visual Studio 2010 and .NET Framework" бе представена от звезден лектор долетял специално от Redmond - Ron Jacobs. Класата на лектора си пролича веднага. Не е много лесно да постигнеш такова непринудено поведение пред толкова много хора. От техническа гледна точка презентацията беше интересна, но едва ли някой, който е следял обявените неща за Visual Studio 2010 и .NET Framework 4.0 ще открие нещо ново.

   След това се преместихме на Silverlight 4 Unpacked. По-голямата част от лекцията беше за Out of Browser режима и повечето от нещата бяха всъщност част от Silverlight 3. Отново нищо фундаментално ново, но пък бях почнал да ги забравям тези неща. Научих какво е HTML Application (.hta файл).

   Дойде ред на презентацията на тема Why Should We Use the SDL in Development? What is SDL Anyways? Въпросният SDL е Secure Development Lifecycle и е нещо като идеология за разработка фокусирана върху сигурността. По-голямата част от лекцията се концентрираше върху щетите, които дупките в сигурността могат да причинят и цената на поправянето им. Имаше и доста реклама какви велики успехи са постигнали Microsoft откакто използват тази методология. Видяхме и един инструмент за моделиране на сигурността на софтуера. За съжаление не показаха инструментите за fuzzing и ще трябва да ги проверявам сам. За капак хванах лектора да послъгва.

   Лекцията "Top 10 неща, които не трябва да правите с вашата SQL Server база данни" беше една от хит лекциите на конференцията. Залата беше препълнена и имаше прави хора навсякъде. Това, което научих беше, че не трябва да ходя на лекции с ниво 400 за неща, които не разбирам добре. За съжаление нямаше как да предвидя, че лекцията ще е ориентирана по-скоро към DBA отколкото към разработчици при положение, че миналата година е било обратно. Маргарита Наумова (един от малкото хора в света с титла SQL Server Master) показа начини за диагностика на лоша производителност или грешки с SQL Server, от които нищо не разбрах. Все пак да знаете, че вложена заявка е много по-добре от временна таблица или table variable. Освен това лекцията не беше много атрактивна. По принцип не се сещам как лекция за подобни неща може да се направи атрактивна, но Ron Jacobs го правеше с неговите доволно скучни теми.

   Най-полезната презентация за мен беше Архитектура за скалируема платформа за уеб хостинг с IIS. Лектор беше Влади Чалков, който за пореден път доказа, че е най-добрият български лектор на тези събития. Бяха представени различни инструменти и методи за deployment, диагностика, load balancing и други неща полезни за всеки работещ с IIS. За съжаление повечето неща работят само на IIS 7.0 и по-нови версии.

   Ден втори започна с Designing and Delivering Scalable and Resilient Web Applications Using Windows Server App Fabric. Лектор отново беше Ron Jacobs, а App Fabric всъщност е технология за разпределено кеширане. Както каза Ron дано всички да имаме проблемите, които се решават с тази технология.

   След това се набутахме на най-тъпата лекция на цялото събитие ( What Is New in ASP.NET 4.0) и това го казвам без дори да съм гледал всички лекции. Не мога да разбера как Dragan Panjkov са го назначили за евангелист за технологиите на Майкрософт в Босна. Може да е супер програмист, ръководител или състезател по фигурно пързаляне, но този човек се занимава професионално с презентации, което е абсурд. След като 15 минути ни показва какви са подобренията по project templates за web във Visual Studio 2010 хората от претъпканата зала взеха да се изнасят. Това сигурно беше втората най-посетена презентация, но когато свърши залата беше полупразна и никой не зададе въпроси.

   Все пак не обвинихме ASP.NET 4.0 за провала и посетихме ASP.NET 4 Web Forms - поглед отвътре на Бранимир Гюров. За хората които следят новостите нямаше кой знае какво ново. ViewState, client IDs, clean markup, url routing и прочие вече сме ги чували, но се замислих колко е израстнал Бранимир като лектор от първия път когато бях на негова презентация преди години. Предполагам в реалния живот той е сравнително мълчалив човек и това се отразяваше на презентациите му под формата на тишина докато се чака машината да свърши нещо или самият той обмисля нещо неочаквано. В живота може би е добре да не говориш празни приказки, но на презентация тишината напрво убива и е интересно, че Бранимир се е научил да запълва тези паузи.

   REST/Unified WCF Programming Model across WCF, Data and Ria беше една от многобройните лекции на Ron Jacobs. Тук класата на лектора си пролича най-много защото презентацията беше в късния следобед на втория ден когато на всички им се спеше. Освен това да показваш WSDL и Atom XML дефиниции и данни не е най-вълнуващото нещо на света. Някак си Ron успя да ни държи будни и заинтересовани. С лекота вплиташе истории от живота си в лекцията и я направи някак си жива.

   За финал посетих A Deep Dive in the C# 4.0 Dynamic Feature. Alexandru Ghiondea е QA на C# компилатора и е пряко отговорен за тестването на възможностите за динамично типизиране. Доста интересна и подробна лекция за работата на компилатора, която засегна и DLR. Няма начин да не спомена, че при един мой въпрос възникна спор дали ламбда изразите винаги се компилират до expression trees или при LINQ to Objects се компилират директно анонимни методи. В залата си замълчах, но след проверка се оказах прав и не пропуснах да му пратя писъмце за да се разберем. Другият ми въпрос какво стана с compiler services, read/eval loop и пренаписването на C# компилатора на C#, което Anders (да се свети името Му) обяви на PDC 2008 получи многозначителния отговор "Ако Anders го е казал значи ще стане, но в момента не мога да коментирам".

   По време на събитието имаше много бутки на спонсори. Повечето бяха от бранша на така наречените системни интегратори, които продават, интегрират и нагласят готови системи като Dynamics и Sharepoint за нуждите на клиента. Там бяха и HTC, HP и Superhosting (които вече предлагат безобразно евтин ASP.NET hosting на сървъри в България). Имаше много игри, томболи и фотоконкурс. Най-интересното нещо разбира се бяха двата Xbox-а, на които се проведоха турнири с награда Xbox. За съжаление двете игри не ми харесваха особено и определено не бяха подходящи за турнири. Едната беше някакво рали, което не бях чувал никога, а другата беше Guitar Hero явно за да пасва на тематиката на конференцията - Technology Rocks. Дано догодина да направят турнир на истинска турнирна игра (Street Fighter IV) и най-после да взема Xbox-а, който няколко поредни години пропускат да ми дадат.

  Разбира се всички от Пловдив и региона си записваме, че нашата .NET потребителска група никой никъде не я спомена, нищо, че споменаха две софийски групи, които дори не са се събирали досега. В момента обмисляме как да изразим възмущението си защото явно като живееш в заритата с боклук София не се сещаш, че в България има и други градове и там има програмисти. Или само тези, които ги преследват глутници кучета се броят за разработчици?

  Като цяло събитието отстъпваше на Dev Reach като лекции, което е много странно предвид факта, че технологиите идват от Microsoft, но като организация и атмосфера беше много по-добро. Атмосферата беше някак си фестивална и поощряваше комуникацията. Надявам се догодина да се запази този формат както и рок музиката.
Tags:   bulgarian events 
Posted by:   Stilgar
22:49 04.04.2010

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   . (Unregistered)   on   01:26 05.04.2010

Даваме си парите само за концерти... то е ясно!!!

Posted by   Sevi (Unregistered)   on   02:21 05.04.2010

Мда :) Много правилно си описал цялата ситуация :)Не мога да пропусна да налея Маргарита Наумова ... с нейното префарцунено поведение... и аз си изясних че на лекции с ниво 400 не се ходи :) Трябва да намерим начин да изразим възмущението си от отсъствието на нашата потребителска група ... сега ме е яд, че не отидох да ги налея на място ... ама съм си срамежлива какво да се прави :)

Posted by   Севи (Unregistered)   on   02:23 05.04.2010

Оооо и още нещо ... тоя  Dragan Panjkov ... много слаба презентация ... ама мнооогоооо... и все пак ми стана жал за човечеца как от пръскаща се по шевовете зала останаха по-малко от половината :(

Posted by   Stilgar   on   02:39 05.04.2010

Kvo da gi naleesh. Teb tolkova te e sram che ne shtia da si trugnem po-rano ot taia prezentacia za ASP.NET 4.0 i se naloji da ia gledame do kraia:)

Posted by   ivelinka   on   02:56 05.04.2010

"Изборът за каква конференция да си дадем парите така и така не е много голям защото в годината има само две големи конференции за разработчици с платформите на Microsoft" - блазе ви и аз искам да си дам парите, ама е на... няма къде да ги дам! Хубаво, че от миналата година има Java2Days... с нетърпение чакам втората.

Posted by   Sevi (Unregistered)   on   14:45 05.04.2010

E то не беше срам .... беше ме жал ;( пък и за 3 минути не си струваше да се излиза

Posted by   JOKe (Unregistered)   on   13:05 06.04.2010

Sandy dai si parite pa prezentacii shti napraim :D kvo ti se gleda :DDD :)

P.S. i az se nadqvam tazi godina da ima pak java2days beshe fun.
az se chudq za jazoon dali da ne se hodi

Posted by   ivelinka   on   14:42 06.04.2010

Я ми разкажи какво е това Jazoon къде е и т.н. //ама по Скайп да не флудим на Stilgar Microsoft-ската статия с Java приказки:)

Ще ви дам пари да ми направите презентация, ама искам да е на нивото на онея про лекторите! Между другото добре e да подготвиш няколко за Stilgar, човека си е предплатил :))))

Posted by   JOKe (Unregistered)   on   13:09 16.04.2010

che podgotvim :D kato imame :DD

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: