For Those About to Rock

For Those About to Rock
  Има няколко групи, които си позволяват в продължение на 40 години да издават един и същи албум с различна обложка и за капак всеки път са велики. Тези групи не композират сложни произведения като Pink Floyd, нямат дълбоки текстове като Skyclad, не са обичани от всички като Queen, не са напредничави като Nine Inch Nails, не са бунтари като The Exploited и нямат шокиращ имидж като Kiss. Тези групи свирят непретенциозен, суров и някак си чист рок. Такава група е Motörhead, но най-известната от тези групи без съмнение е AC/DC.

   AC/DC покориха България на 14.05.2010. Стадион "Васил Левски" беше пълен (55-60 хиляди предполагам), сцената беше най-огромната, която съм виждал, влизаше се сравнително нормално. Подгряващата група Конкурент отнесе много подигравки по форуми и коментари на новини преди концерта. Аз нямах изградено мнение за тях, но реакцията ми когато влезнах за последните няколко песни беше "Леле, тези наистина са много зле".

   Концертът започна с анимация на парен влак каран от дяволит Angus Young, който катастрофира на сцената. Цялото шоу беше изпълнено с много ефекти и качествена хореография. Дядо ви Angus тича и се кълчи два часа за да ни подтиска, че сме дебели и лениви. За концерта няма да ви приказвам повече. Списъка с песните го има дори на Wikipedia, из Интернет има терабайти снимки, а сигурно ще излезе и DVD от турнето (не точно с концерта в България), така че всеки, който не е бил там може да го види.

   Смятам вместо това да ви кажа защо AC/DC са толкова важни за мен и за толкова много други хора. Важни са защото за толкова години не са се променили, защото са символ и нямат право да се променят, защото ни обединяват в различията ни, защото правят музика за работническата класа, обикновена, елементарна, почти кръчмарска. Защото, въпреки че са безобразно богати, музиката им продължава да е ЗА работническата класа и ОТ работническата класа. Защото се свири на стадиони пред десетки хиляди, но пак звучи сякаш е музика за кръчма пълна с пияни, брадясали, неопитомени рокери. Не се съмнявам, че на стадиона е било пълно с хора, които не са слушали AC/DC и не ги приемат така, а са дошли просто защото е модерно, защото е голямо шоу и защото това е най-големият концерт на годината и най-големият концерт в България досега и нямам нищо против. Нека дойдат да ни видят как се радваме на песни за курви, алкохол и рок. Нека усетят, че в нас още има малка част, която е социално неприспособима точно като култовия Bon Scott. За тези, които ще свирят, слушат, живеят рок* - Аз ви приветствам. Останалите, както казва големият Sam Dunn, не се притеснявайте за нас, защото като гледам се оправяме прекрасно и без вас.

*Как се превежда глаголът "rock"?
Tags:   bulgarian music 
Posted by:   Stilgar
20:04 16.05.2010

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   ivelinka   on   22:54 16.05.2010

велики! страхотно беше! аз не съм фен, аз съм от хората дето си взеха билет, щото знаеха, че ще е страхотно изживяване:) научих най-известните песни специално за концерта! наистина са невероятна група, супер яко беше, завладяваща атмосфера, светлинни ефекти - голямо шоу без съмнение! Angus направи бруталното соло наистина, беше много впечатляващо баси неуморния дядо:) Също стриптийза беше номер 1! :)

Posted by   UFO (Unregistered)   on   01:36 17.05.2010

Е това вече е върха на тъпотията, да научиш песните преди концерта, за концерта. А уроци по куфеене някъде даваха ли?

Posted by   ivelinka   on   02:32 17.05.2010

Със сигурност дават, поне ако попитам ще ме научат! Обаче ми се завива свят:(

Posted by   Orwell (Unregistered)   on   20:53 27.05.2010

men pyk tezi deto hodqt shtoto e moderno strashno me nervirat. veroqtno zashtoto ne mojah da otida na koncerta. :|

Posted by   Сонгюл Йоден (Unregistered)   on   14:19 28.05.2010

Аз и още стотици като мен се надяваме да продължаваме да те четем, не си сваляй сайта, какво ще правим без теб в дългите, отегчителни часове на лятната отпуска?

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: