Blowin' in the Wind

Blowin' in the Wind
   Каква е връзката между The Animals, Beck, Ritchie Blackmore, Johnny Cash, Nick Cave, Tracy Chapman, Cher, Eric Clapton, Joe Cocker, Phil Collins, Duran Duran, Entombed, Golden Earring, Green Day, Grateful Dead, Guns 'n' Roses, Jimi Hendrix, B. B. King, Bob Marley, Ministry, Ozzy Osbourne, Pearl Jam, Elvis Presley, Rage against the Machine, Red Hot Chili Peppers, Rolling Stones, Roger Waters, The White Stripes и Neil Young? Те са само малка част от музикантите изпълнявали кавъри на Bob Dylan. Както се вижда в този списък има jazz, blues, pop, classic rock, alternative rock, hard rock, glam rock, industrial и дори death metal музиканти. Сами разбирате защо го смятам за най-влиятелната личност в рок музиката.

   Bob Dylan е на 69 години, на сцената е от почти 50. През последните 22 години е непрекъснато на турне и прави около 100 концерта годишно въпреки преклонната си възраст като междувременно записва и албуми. Като споменах албуми е редно да отбележа, че само студийните му са 34. Бях се притеснил, че концертът в зала 1 на НДК ще е твърде културен за моя вкус. Друг проблем виждах в слабата ми запознатост със съдържанието на тези 34 албума. Аз не мога да изредя и 34 песни и смятах, че малка част от изпълнените парчета ще ми е познати. За съжаление притесненията ми се оказаха напълно оправдани. Никога не бях ходил на концерт с номерирани места където всеки седи и културно пляска. Надявам се никога да не ми се наложи пак да ходя на концерт с подобна обстановка. Не че е лошо, но не е за мен. Погледнато от добрата страна трябва да отбележа, че звукът в зала 1 на НДК е прекрасен.

   Настаних се културно в червената седалка направена от комунистите за всичко друго, но със сигурност не за Bob Dylan и се заслушах в жуженето на публиката състояща се от стари рокаджии, металисти, културни възрастни хора, псевдоинтелектуалци решили, че трябва да се покажат на това културно събитие, баща със сина си студент обсъждащи изпитите, журналисти дошли да отразят събитието, музиканти и какви ли още не. Сценичните работници се суетяха на сцената, а от колоните звучеше спокоен монолог на английски, за който имам основания да смятам, че беше аудио версия на книгата на Jack Kerоuac По пътя. В тази обстановка светлините изгаснаха и на сцената се появи Легендата.

   Заредиха се песни за любов, мир и свобода в стил комбиниращ jazz, blues, country и разбира се rock. Песните ми бяха непознати, но това нямаше чак такова значение защото Bob и групата му от виртуози наблягаха повече на инструменталните части. Басистът на групата сменяше бас китара и контрабас, китаристите сменяха електрически и акустични китари, някакъв агент на заден план сменяше банджо и цигулка, а самият Боб сменяше клавишите с китара и разбира се с емблемантичната, почти дразнеща хармоника. Всичко беше обвито в мрак и някак си магическо - като iPad. Нито една дума между песните с изключение на представянето на групата. Бисът съдържаше единствените песни, които разпознах - Like a Rolling Stone и Blowin' in the Wind. За съжаление аранжиментът на вокалите беше тотално променен и не можеше да се пее както си знаем. Може би Bob вече не може да ги изпее, а може би му е омръзнало 45 години да ги пее по един и същ начин. Възрастта му определено си личеше в гласа му. Явно Времената, те се менят и е трудно да останеш Завинаги млад.

   Като цяло очаквах повече от този концерт и сигурно щях да харесам повече другите концерти, които реших да пропусна за сметка на този (Deicide, Venom, Mayhem), но не съжалявам защото съм сигурен, че ако го бях пропуснал никога нямаше да си го простя и щях да се сещам и да ме е яд всеки път като чуя песен на Bob Dylan.

P.S. Всички боклуци, които се разщракаха с фотоапарати със светкавици, въпреки че охраната предупреждавше да не се прави, въпреки че атмосферата пряко зависеше от осветлението - горди ли сте? Горди ли сте, че снимахте Dylan въпреки нежеланието му? Горди ли сте, че преебахте атмосферата? Горди ли сте, че бяхте едни от хората, които хвърлят боклуци и после се самоуспокояват "гледай колко други има хвърлени все тая е дали и аз ще хвърля" или "какво толкова една хартийка"? Сигурно после ще мрънкате каква е мръсна държавата и какви са корумпирани управляващите без да мислите, че и те се оправдават така ("Какво толкова 1 милион, то бюджета е милиарди пък онея откраднаха повече?") И не си мислете, че това че ходите на концерт на Bob Dylan някак си ви издига над другите селяни защото вие и там успяхте да се наакате!
Tags:   bulgarian music 
Posted by:   Stilgar
17:01 05.06.2010

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   trx   on   01:08 07.06.2010

А така, каза ли им го на скапаните селяни!

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: