I Am a Believer

   В последно време много се говори за малки и големи лейбъли, пускане на музика за безплатен download, creative commons лиценз и въобще какъв е правилният начин за разпространение, финансиране и печелене от музика. Понеже аз съм на всяка манджа мерудия, се намесвам, за да просветля многомилионната ми аудитория какъв е правилният начин да се правят тези работи. Преди това, обаче, кратко и доста относително обобщение как работят нещата в момента.

- Големите лейбъли (EMI, Sony, Universal и т.н.) направо купуват албума за някаква сума, финансират записването и промотирането му. Музикантът губи всякакви права над музиката за вечни времена. Доста често обвъзрването е за няколко албума напред. Пропагандната машина на лейбъла успява почти винаги да пробута албума и да върне парите. Колкото по-известен стане музиканта, толкова по-преебан е от тази сделка, защото дори албума да продаде милиони, той няма да получи нито цент повече от уговореното. Парите от излъчване на парчетата по радио и телевизия (royalties) и преиздаване на парчето в сборни албуми също отиват у лейбъла за вечни времена.

- Малките лейбъли пак финансират албума, но притежават правата или за ограничен период от време, или докато се възвърне определена предварително договорена сума. Понякога дори не притежават правата, а печелят само от разпространението на конкретния албум. Това е много по-добре за музиканта, защото правата над музиката си остават при него, а това си е пенсионната осигуровка на един музикант. В общия случай малките лейбъли позволяват по-голяма творческа свобода, докато големите търсят по-комерсиален звук и често натискат младите музиканти да променят звука си, за да се хареса на повече хора. Проблемът с малките лейбъли е, че не притежават пропагандната машина, необходима за създаване на звезди за половин година.

- Музикантът може и да пусне албума си безплатно в Интернет и да разчита, че мрежата ще го направи популярен и ще събере повече хора на концертите. В общия случай музикантите, така или иначе, не печелят от албуми, а от концерти, така че това може да се окаже далавера. Никой не може да каже на музиканта как да звучи и никой не притежава права върху музиката му. Да разчиташ само на себе си, обаче, не е най-лесното нещо на света. Цената на създаването на музика пада непрекъснато (например един музикант, занимажащ се с електронна музика, се нуждае само от компютър), но все пак за някои жанрове цените за наемане на студио и професионален екип може да се окажат непосилни, въпреки че вече са много по-нормални, отколкото през 80те например.

- Има го и варианта с продаването на албума само в интернет за някаква ниска цена, но се счита, че този модел може да работи само за известни музиканти. Засега най-сериозните примери са Radiohead и Nine Inch Nails. Изглежда, че те правят луди кинти от този тип дистрибуция, а за капак ще издадат албумите си и на CD, така че няма празно, най-много някой да си го купи 2 пъти. Проблемът с цената на създаването на албума си остава.


   А сега да ви светна как е правилният начин да се правят тези неща. Седнали умните глави и се замислили защо музикантите още се завират при големите лейбъли, след като са толкова лоши. Очевидно става въпрос за парите, необходими за стартирането на цялото всичко. В крайна сметка парите идват от феновете, които си купуват музиката и ходят по концертите. Парите на лейбълите са само инвестиция, която се възвръща многократно. Логичният въпрос е как да премахнем паразитния посредник. Всичко, което се иска в задачата е феновете да инвестират в музиканта, преди той да е издал албум. Представям ви

                        SellaBand

   Играчите:

Artists – музикантите
Believers – феновете. След малко ще разберете защо се казват така.

   Как се играе:

   Artists си създават профил в SellaBand, качват няколко снимки и демота и чакат някой да повярва в тях. Believers се регистрират на сайта, преслушват творенията на Artists и ако повярват в някой от тях, си закупуват ПРЕДВАРИТЕЛНО АЛБУМА, КОЙТО ОЩЕ НЕ Е ЗАПИСАН, на цена от $10. Когато Artist събере $50 000 (5 000 Believers или по-малко, но вярващи по-силно и закупили повече бройки) тези пари се инвестират в професионално студио и екип, отговорен за записването на албума. Не знам как е избрана сумата, но предполагам, е прилична за първи албум на прохождаща група. SELLABAND НЕ ВЗИМА НИТО 1 ЦЕНТ ОТ ТЕЗИ ПАРИ.

   И после к'во?

   Artist записва албума си, Believers получават Limited Edition (по принцип тези неща струват над $30), които ако искат могат да продават, ако например са си купили 50 бройки. Три песни в секциите за безплатен download на SellaBand. Останалите парчета стават платен download за 50 цента. Парите от тези downloads се разделят по равно между Artist и Believers(тоест 5000 Believers получават половината от приходите). Парите от реклами на Sellaband се разделят по равно между Artist, SellaBand и Belivers. Artists могат да поръчат Regular версия на албума за номинална стойност от $2 + цената на носителя и опаковката (пише, че в момента това е още $4). Тези $2 отиват при Believers. SellaBand не взима от тези пари. Може да си продаваш албума на каквато искаш цена. SellaBand ще продава албума на сайта и чрез партньори там приходите се делят отново на три. Artist е свободен да запише следващия си албум с някой голям лейбъл, ако иска (що пък ще иска такова нещо?), но вече ще преговаря от позицията на музикант със записан професионално албум и огромна тълпа от фенове, което предполага много по-смислен договор.

   Инфото е от тук

   Следващите логични въпроси са какво става, ако Artist, в който съм повярвал, напусне SellaBand (преди да запише албум) и какво става, ако няма изгледи някога да събере $50 000. Еми, ако Artist се откаже, си получаваш парите обратно, а също така по всяко време може да си изтеглиш парите,  ако решиш, че нещатата не вървят добре.

   Схемата, разбира се, няма да работи за поп-кукли тип Britney, които са произведени от машината на музикалната индустрия. Едва ли някой сериозен меломан (защото не очаквам някой човек, който си пуска музика за 2 часа седмично да стане Believer) ще инвестира в нещо такова. Лично аз отчитам това като плюс. На мен такава музика не ми трябва.

   А дали работи?

   Няма какво да се лъжем, за момента дали работи е въпрос на гледна точка. SellaBand съществува от средата на 2006. Според Wiki има 4 издадени албума и още 10 Artists събрали $50 000, които в момента записват. Числата не са големи, но в крайна сметка сайта съществува от скоро. Аз например разбрах за него преди месец, а уж се интересувам от подобни неща. Според мен операцията има бъдеще, но никой не може да гарантира какво ще стане. За мен определено си струва да се опита.  СМЪРТ ЗА ПАРАЗИТНИТЕ ЛЕЙБЪЛИ!

   И трудно е всяко начало...

   Проблемът с популярността води със себе си други проблеми като например липсата на достатъчно наистина качествени изпълнители, в които да си струва да се инвестира. Например от българските 6 Artists 5 ми изглеждат тотално несериозни. Също има профили, които са изоставени (нямат updates от година). Явно музиканта е загубил надежда, а на мен ми се иска да инвестирам в него.

   Интересното е, че се появяват големи играчи, които инвестират в групите от чисто комерсиална гледна точка. Например - идват Amazon и виждат, че някой Artist има 4000  Believers, преценяват, че има потенциал и купуват останалите 1000 дяла. Така Amazon са от малкото, които могат да продават Limited Edition на албума, а и току виж спечелили по другите начини.

   Сега ме извинете, отивам да намеря нещо, в което да вярвам и да инвестирам $30-40.

   Update: Вече съм в играта: www.sellaband.com/believer/stilgar
Tags:   bulgarian music 
Last edited by:   Stilgar
on   09:51 16.03.2008
Posted by:   Stilgar
21:36 15.03.2008

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   Paganel (Unregistered)   on   05:27 16.03.2008

$50 000 могат без проблем да се вземат назаем от финансова институция... не виждам много смисъл в този тип "бизнес". Единственият плюс е че директно започваш с 5000 "фена"... ама и това даже не бих нарекъл плюс...
Моят скептизъм, разбира се, съвсем не означава че това не е бъдещето на музикалната индустрия :)

Posted by   Stilgar   on   08:28 16.03.2008

E da ama taka znaesh, che na niakoi mu puka za teb shtoto kato vzemesh 50K na zaem ne znaesh dali shte gi vurnesh. Osven tova si ostava fakta che e po-dobre ot segashnia model. Inache i s kreditite ne e zle kato variant, no puk ima risk.

Posted by   trx   on   02:02 17.03.2008

Звучи много интересно наистина

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: