Доклад за StarCraft II: Wings of Liberty

Доклад за StarCraft II: Wings of Liberty
   През последната седмица играх StarCraft II: Wings of Liberty (наричана за краткост ИГРАТА) и реших да представя моя доклад. Докладът е предназначен за хора играли първата част на ИГРАТА, но все още незапознати с втората. Докладът може да се употребява също от лица, които са играли ИГРАТА, но живо се интересуват от мнението на АВТОРА за нея. Докладът няма да издава части от историята на играта с цел да не проваля удоволствието на лицата запознали се с доклада, които смятат да играят ИГРАТА след като са го прочели.

   ИГРАТА със сигурност е продължението, към което очакванията са най-големи от всички игри в досегашната човешка история. Това поставя Blizzard Entertainment (наричани за краткост КОМПАНИЯТА) в трудното положение да угодят едновременно на старите и често изключително безмозъчни и задръстени фенове на първата част на ИГРАТА както и на хората, които не са настроени толкова състезателно и/или не намират непрекъснатото щракане по 10 казарми за особено забавно или за демонстрация на някакви велики умения. Тези аспекти на ИГРАТА ще бъдат разгледани в т. 4 на доклада.
   

т. 1. Историята.


   Историята в ИГРАТА продължава 4 (четири) години след събитията в разширението на първата част от ИГРАТА. Завръщат се много от познатите от първата част герои. Главният герой е Jim Raynor, който води група бунтовници срещу императора Mengsk. Последният използва пропагандна война за да разруши героичния образ на Raynor. В този момент се намесват зергите предвождани от знаете кой, а ако не знаете не знам защо четете този доклад вместо да играете първата част на ИГРАТА точно сега. Нещата се оказват много по-дълбоки и естествено съдбата на човечеството (и не само) виси на косъм. Историята е разказана с повече анимации от всяка друга игра на КОМПАНИЯТА до момента, а героите са по-добре развити и малко по-дълбоки от досегашните игри. Има няколко интересни и неочаквани, но някак си косвени обрата в историята на StarCraft вселената. Един от новите герои е маринът, който виждаме в първия трейлър на ИГРАТА както и в началното филмче на име Tychus. Той е интересен герой сам по себе си, но най-важната му роля е да разкрива части от характера и най-вече миналото на Raynor. Повечето герои не са изцяло отрицателни или положителни особено главните действащи лица. Всеки от героите в прякото обкръжение на Raynor има отделна история, която е подплътена с поредица мисии. Като забележка към историята АВТОРЪТ би желал да подчертае, че краят на историята на Tychus му се стори не само незадоволителен, но и нелогичен. За съжаление АВТОРЪТ не може да разкрие повече информация без да издаде важни части от историята.
   

т. 2. Кампанията.


   Кампанията е най-разчупената и забавна кампания, която АВТОРЪТ е играл в стратегическа игра. Мисиите са разнообразни и оригинални. Налично е сравнително голямо разнообразие от различни единици. Това се дължи на чисто новата концепция на КОМПАНИЯТА, че кампанията НЕ Е обучение за състезателната част на ИГРАТА, а автономна и равноправна част от ИГРАТА. В резултат единиците имат различни статистики и много от тях не присъстват в състезателната част на ИГРАТА. Някои от подобренията по единиците не се правят по време на мисията, а се закупуват между мисиите за постоянно. Налични са няколко вида подобрения. Най-интересното без съмнение са двете поредици от подобрения наречени Protoss Research и Zerg Research, които дават доста нестандартни умения на единици и сгради. Въпросните се закупуват с намираните из мисиите предмети от съответните раси. Освен това играчът разполага с пари (не са минерали), които се дават за всяка успешно завършена мисия и с тях може да закупува подобрения на единиците и сградите или да заплати за възможността за извикване на наемници по време на мисията, които са по-силни версии на нормалните бойни единици.

   Действията между мисиите и изборът на мисии се извършва в Hyperion (battlecruiser пленен от Raynor и неговите бунтовници) като играчът може да обикаля по начин подобен на quest игрите между столовата, мостика, лабораторията и оръжейната. Може да разговаря с различните персонажи и да разглежда различни предмети. В столовата има и мини аркадна игра наречена The Lost Viking където играчът може да управлява самолетче, в което стреля по други самолетчета в класическият стил от далечното минало. Тази мини игра е демонстрация за възможностите на новия двигател на ИГРАТА.

   Самите мисии включват стандартното разрушаване на бази, нападение от зомбита, ескорт на цивилни, промъкване с малък отряд, борба за контрол на зони, мисия приличаща на презряния убиец на WarCraft III - DotA, мисия представляваща битката за края на света и много други оригинално измислени комбинации. Кампанията е дълга - съдържа 26 (двайсет и шест) мисии като общо са 29 (двайсет и девет) защото има 3 (три), на които се избира една от 2 възможности. Историята и самата кампания са завършени и самостоятелни и АВТОРЪТ може да препоръча на хората, които страдат, че КОМПАНИЯТА е разделила ИГРАТА на 3 (три) части да се застрелят.
   

т. 3. Challenges


   След като кампанията не е предвидена за обучение за състезателната игра се налага да се направи друг вид обучение. С тази цел са въведени така наречените challenges. Те представляват кратки задачи, които тренират различни умения полезни в реалната игра срещу истински човек. Единиците са реално използваните в състезателната версия на ИГРАТА и статистиките им са реалните. Малък проблем с този аспект на играта е, че подготовката за защита от ранно нападение и подготовката за развитие на икономиката е само с Terran.
   

т. 4. Състезателна игра (Multiplayer)


   Състезателната игра е най-важният аспект от ИГРАТА. Голямата драма по време на разработката беше, че според определена агитка от много шумни малоумници с подобренията по интерфейса ИГРАТА щяла да стане прекалено лесна и нямало да се разграничават добрите от великите играчи. За да са доволни всички КОМПАНИЯТА внедри в ИГРАТА така наречените макро механики. Това са неща, които карат играча периодично да се връща в базата и да взема решение как да ги използва. Например главната сграда на Protoss може да ускорява производството на някоя от другите сгради срещу енергия. За да се развива оптимално играчът трябва да се връща непрекъснато в базата си и да ускорява някоя от сградите си също както преди се връщаше да прави единици непрекъснато цъкайки по много казарми. За разлика от безмозъчното цъкане по казарми с новите макро механики се налага не само да се щрака, но и да се взема решение коя сграда е най-важно да се ускори. Правилното решение е различно във всеки етап от играта. Другите раси имат различни механики, които също се предполага да изискват решение. Механиките на Terran са доста успешни, а тези на Zerg са очевидно по-безмозъчни от тези на другите раси, но със сигурност са по-смислени от старото циклене по еднакви сгради.

   Останалите аспекти на състезателната част на ИГРАТА общо взето се препокриват с първата част. Запазен е духът и динамиката. ИГРАТА е малко по-бърза, което се компенсира с малко по-добър интерфейс. Има няколко разлики в интеракциите с терена и няколко по-нетипични умения и единици, но нито едно от тези неща не променя стила на ИГРАТА. Неизползваемите или силно специализирани единици са доста по-малко отколкото в първата част. Тук трябва да спомена най-големия провал в това отношение - единицата наречена Reaper, която е тотално безполезна освен за начален тормоз. По-голямата използваемост на единиците и малко по-силните контрирания между единиците създава малко по-голяма динамика в смесването и сменянето им в отговор на противниковата стратегия отколкото в оригиналната игра, което със сигурност е положителна промяна. Балансът изглежда е на много високо ниво като може би единственото, което личи, че е леко небалансирано са механичните единици на Terran срещу Zerg, но проблемът не е много сериозен. Лошо впечатление прави липсата на състезателни карти без земен път между противниците.
   

т. 5. Battle.net


   Системата за игра по Интернет Battle.net (наричана за краткост УСЛУГАТА) още не е на съвсем добро ниво, но се подобрява непрекъснато. Засега липсват чат канали и турнири, но КОМПАНИЯТА е обещала скоро да ги добави чрез обновяване на УСЛУГАТА. УСЛУГАТА е интегрирана с Facebook, което помага за изключително бързото пълнене на списъка с контакти. Липсата за възможност за игра между различните региони на УСЛУГАТА е особено неприятно. Друго неприятно нещо е невъзможността за създаване на алтернативни регистрации в УСЛУГАТА без закупуване на отделна игра. Липсата на LAN игра също е неприятна, но със сигурност ще помогне за спиране на пиратството, което е добре. Частта от УСЛУГАТА отговорна за чат съобщенията и контактите е споделена с World of WarCraft и ще е споделена с бъдещите игри на КОМПАНИЯТА. УСЛУГАТА разполага с доста точна система за намиране на равностойни опоненти, но за съжаление прави всичко възможно да скрие на кое място е играчът в световен мащаб с цел да не отчайва по-слабите играчи. Всички аспекти на играта се достъпват през УСЛУГАТА и са гарнирани с голям брой от така наречените achievements, които се записват в профила на играещия.

   Това е докладът ми за ИГРАТА. Аз лично съм много доволен и смятам, че всеки съвестен гражданин следва да си закупи едно или повече копия на ИГРАТА.
Tags:   bulgarian games 
Posted by:   Stilgar
03:10 03.08.2010

Comments:

First Previous 1 2 Next Last 

Posted by   . (Unregistered)   on   13:03 03.08.2010

Играта става ли малко по-бавна, на малко по-бавен комп? :D

Posted by   niki.valchanov   on   13:31 03.08.2010

Благодаря на АВТОРА за дългоочакваното Му мнение, което така щедро бе споделено с многомилионната Му аудитория.
Нещо ми направи впечатление ... името на аркадата The Lost Vikings (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_Vikings) ... без последния 's' е изключително яка puzzle игра от сравнително далечното минало, която също е на Blizzard. Много оригинален tribute с името :) :) :)

Posted by   Stilgar   on   13:50 03.08.2010

Tva nikoi ne go kaza shtoto vsichki se setihme:)

Posted by   ivelinka   on   14:10 03.08.2010

Можем ли да се върнем пак в бара и да я играем? Lost Viking е много яка между другото:)

На мен също SP-то ми хареса. Мисиите наистина са адски интересни и разнообразни! Оригинално е решението да вкарат WoW елементи. Много приятно съм изненадана колко добре се вписват achievement-ите. Винаги съм си мислила, че са нещо тъпо (за всяка една игра) обаче в SP на SC2 просто се вписват перфектно, даже да си призная преиграх една мисия, заради achievement:) В бъдеще мисля и другите да ги преиграя за achivements.

Толкова много cinematics и cutscenes не знам дали съм виждала някога в друга игра:) Макар че понякога ми идваха леко изнервящи, все пак радват много. Наистина са се постарали да ги направят перфектни.

Аз ви съветвам да гледате dvd-то, сигурно го има в Замунда App Store rip-нато, за който няма Collector's edition. Интервютата за разработката на играта са много интересни,на всеки ще му стане ясно колко голяма всъщност е играта.

Posted by   Ravenheart   on   04:04 08.08.2010

12 години 3D енджин правиха... и сега доят кравата щото "нямали време да направят кампании и за трите раси", 12 години и НЯМАТ ВРЕМЕ.

Posted by   ivelinka   on   04:41 08.08.2010

Според мен single player с продължителност 14 часа(според замерванията на повечето хора, които са играли на hard, с гледане на всички филмчета и разговори с героите), си е направо предостатъчен. Аз повечето игри дето играя са около 8-9 часа. Историята е пълна и завършена. Можеш да преиграваш още доста пъти за achievements и то има смисъл, защото правят мисиите по-различни. Challenges също добавят още няколко часа.

Просто няма какво да мрънкате, играта е пълна. Аз честно казано не съм видяла човек, дето да я е играл и да продължава да мрънка, че е разделена на части. Ти игра ли я въобще?

Posted by   ivelinka   on   04:43 08.08.2010

Аз предпочитам 3 игри по 14 часа, от колкото 3 "игри" вместени в 14 часа.

Posted by   Ravenheart   on   22:33 08.08.2010

Red Dead Redemption са я правили не повече от 4 години, и се превърта за над 20 часа ако си минаваш всичките мисии нормално, челинджите и рандом евентите, аз даже не ги минах всичките странични неща, и да играх я SC2(оригинална).

Posted by   ivelinka   on   04:25 09.08.2010

Ама то има още много работи да се играят, тя със сигурност ще стане 20 часа. То има бая работи освен кампанията, да не говорим че има мисии от другия избор, challenges, versus AI, co-op versus AI.
Само че, интересното на играта не е single player-а, даже както се вижда има много хора дето дори не са играли кампанията мощно циклят multiplayer.
Така че, мрънкането е безмислено. Аз просто нямам търпение за Heart of the Swarm понеже съм Zerg фен.

Posted by   ivelinka   on   12:34 09.08.2010

BTW забравих да добавя, че аз се радвам че са отделни части понеже така ще мога да имам цяла отделна игра само за Zerg. Надявам се да има Collector's пак с всичките зарибявки само че за Zerg и т.н. Разбира се, ще си взема и същото за Protoss.

Posted by   Ravenheart   on   15:34 10.08.2010

Е разбира се че ще има, нали трябва да лапнат още пари.

Posted by   Stilgar   on   16:37 10.08.2010

Zaslujavat vsichkite pari na sveta! Ako triabva da izbiram mejdu SC2 i vsichki igri koito ne sa ot Blizzard, Valve i id koito sum si kupil ZAEDNO direktno izbiram SC2. Ot koeto izliza che posledniat triabva da struva okolo 1000 lv.

Posted by   ivelinka   on   18:51 10.08.2010

Аз много ревах за Left4Dead 2 навремето... ама после осъзнах, че играта си струва и парите си струват и че като излезне Left4Dead 3 (наесен ;P) ще си я купя, щото си заслужава и знам, че ще е яка.
Същото мисля и за StarCraftII!

Posted by   Stilgar   on   19:02 10.08.2010

E to az ne znam niakoi SC1 igrach da si misli che Brood War e ripoff i che shteshe da e po-dobre da ne go izdavat. Analogichno za WarCraft III i Diablo 2 (che daje i WarCraft II i Diablo 1 ama tiah veche ne znam dali ima jivi deto da gi pomniat). Pri tva polojenie ne vijdam shto se reve za SC2.

Posted by   Кибертруп (Unregistered)   on   13:39 16.08.2010

Браво! Докладът ми допадна, но не може да се мери с Доклада за РЪКАТА!

Posted by   ivelinka (Unregistered)   on   18:58 30.08.2010

ako pusnat collectors edition pak VEROQTNO ako si zemesh Zerg Collectors edition-a shte imash vatre i otnovo terran cd-to :D

Posted by   ivelinka   on   14:36 31.08.2010

Найдене ти ли ми пишеш с името пак?:)
Иначе това за cd-то на Terran не го разбрах.

Posted by   Stilgar   on   16:27 31.08.2010

Po tva che ne moje da se razbere se razbira che go e pisal Naiden:)

Posted by   JOke (Unregistered)   on   12:45 07.09.2010

ivelinka     :D dada hahahahaha :D se mn byrzam i ne gledam kade kvo pishe az bqh :D

Posted by   JOKe (Unregistered)   on   12:46 07.09.2010

aa da imah predvid che ako si kupish :
Zerg Collectors Edition
bi trqbvalo vatre da ima kakto kutiq i vsichko ostanalo triia da ima
SC1, BW kakto do sega + Wings of Liberty shtoto nali e collectors edition ... i sha imash 2 pati terran kampaniata taka che nqma da e mn hitro spored men da se kupi

First Previous 1 2 Next Last 


Post as:Post a comment: