Microsoft Days 2008

   Преди няколко часа се прибрах от MS Days 2008 и смятам, че е редно е да ви обадя централизирано (от не-блога) какво се случи на мероприятието. Нещата се случваха в Inter Expo Center, което май е по-близо до Пловдив, отколкото до центъра на София поне като време за пътуване с кола. На това място се проведе и Dev Reach преди около половин година. Цялото всичко беше значително по-мащабно от миналата година. Като гледам на око имаше някъде между 500 и 1000 души, но е трудно да се прецени поради факта, че не се събираха на едно място едновременно. Регистрацията беше затворена поради липса на места седмици преди началото. Всичко започна с официално откриване от шефа на MS за България - доста млад и енергичен на вид човек. Облъчваха ни с малко стандартна пропаганда и дойде време да ходим по презентациите. Аз посетих следните:


   LINQ and the ADO.NET Entity Framework - Лектор: David Sceppa
Въпреки че беше кратка, презентацията имаше интересен аспект, насочен към това кои от различните Data Access технологии да използваме в различни ситуации. Лекторът е разработчик по технологията, която представя и едва ли ще видим на живо в България по-компетентен по въпроса. Отговори на доста от въпросите ми след лекцията и си даде e-mail-а за още.

   Oslo Overview - Evolving the way composite applications are built - Лектор: Георги Кременлиев
Преместихме се на тази презентация, защото другата, която бяхме набелязали предварително, препълни залата. Стандартното облъчване за SOA. Човекът доста добре замаза положението на няколко въпроса тип "вие на където сте тръгнали, Java от там се връща". Лично на мен цялата SOA концепция ми се вижда въздух под налягане... даже не е много паскали.

   От CLR към DLR - Лектор: Стефан Добрев
Това, разбира се, беше най-важната лекция на събитието и реално е бъдещето на .NET платформата (а и Java). Според мен дори C# ще завие към динамични extensions. IronPython, IronRuby - такива работи.

   Walkthrough of Windows Communication Foundation (WCF) using Visual Studio 2008 - Лектор: Бранимир Гюров
Забелязвам, че Бранимир изнася по няколко тематично свързани лекции на всяко мероприятие. Този път се беше насочил към WCF. Доста добро въведение в материала и както винаги много компетентен.

   LINQ to XML - Data Access Technologies - Лектор: Галин Илиев
Една от най-приятните и полезни употреби на LINQ. Смърт за XSLT, XQuery, XPath, etc! Приятна, достъпна и полезна лекция.

   Instantaneous data-driven web sites with ASP.NET Dynamic Datа - Лектор: Деян Варчев
Преди тази лекция dynamic data беше за мен "онова дето прилича на MVC". Истината е, че Dynamic Data в момента е класа отгоре. Изглежда изключително полезна и приложима технология.

   Virtualization technologies for developers - Лектор: Lorenzo Barbieri
Отидохме на тази лекция, защото другата пропадна. За съжаление, не мога да дам кой знае какво мнение, защото не съм се занимавал с виртуализация и не знам дали нещата, които се показваха наистина са толкова добри или да речем ги има в Lunix от 10 години. Определено не беше скучно, а лектора някак си успяваше да говори английски със зверски акцент, но абсолютно разбираемо.

   Silverlight 2.0 – поглед отвътре - Лектор: Мирослав Пасков
Май взеха да ми омръзват лекциите тип "какво е Silverlight", но пък Silverlight се очертава да е доста важен, така че вярвам, че ще е полезно. В тази лекция имаше някой по-тънки моменти.

   Свързване на Silverlight с уеб услуги - Лектор: Мирослав Пасков
Това беше нещо като втора част на предишната лекция. Определено доста по-специфична и пълна с нови за мен неща. Покрива един от най-важните сценарии за използване на Silverlight, а именно комуникацията със сървър.

   Debugging and Crash Dump Analysis of ASP.NET Web Sites - Лектор: Мартин Кулов
Лекцията не беше точно каквото очаквах, но все пак беше сравнително полезна и много интересна. Кулов разказа за такива ужасни production-only bugs, че ако има разработчици с по-слаби сърца, по-добре да не научават за тях. Аз лично ще сънувам кошмари поне месец. И винаги използвайте TryParse вместо Parse + try/catch!

   SQL Server 2008 for developers - Лектор: Владимир Чалков
Еми този лектор е класика. Счупи му се едно демо, но все пак беше маса добро. Ако някой може да ми обясни какъв е смисъла да се пазят BLOBs като файлове на ОС, да го напише в коментарите.

   Building Microsoft Windows Workflow Foundation Enabled Windows Communication Foundation Services in .NET Framework 3.5 - Лектор: Бранимир Гюров
Вече ми беше омръзнало, та не внимавах много. WF+WCF. Както повечето live демота на SOA технологии и това се счупи. MS haters, не злорадствайте, щото 2 дни преди това на Java Users Group семинара, посветен на SOA tech, също се счупиха всички демота.


Може да ме питате за тези неща, вече съм експерт . Като се окаже, че не съм експерт или ще успея да изкарам въпроса тъп, или просто ще се изложа. :)

   Намирам лекциите за твърде кратки. Личеше си как лекторите са орязали много неща, за да се вместят във времето. Бих предпочел по-малко, но по-дълги лекции. Това не значи, че трябва да се намали общия брой на лекциите, просто може да се пусне още един dev поток и всеки да си избира. Аз лично доста си отварях устата, спамех с въпроси и дори втория ден следобед някакви скучни типове от аудиторията почнаха да ми правят забележка(млъкнах си). Мен хич не ме кефят презентациите-монолог. Интересно, колко ли хора ме мразеха тайно...

   Традиционно любим лектор ми е Влади Чалков, но тази година мисля, че най-силното присъствие беше на момчетата от Telerik - Деян Варчев, Мирослав Пасков и Стефан Добрев (за него не съм сигурен дали е от Telerik). Много силни лекции за много важни и актуални неща с изключително компетентни отговори на въпросите. Евала!

   Организацията беше относително прилична за мащабите на събитието. Все пак щеше да е добре да има повече маси или поне столове по време на обяда, а не да се чудим къде да застанем. D2 ни надуваха главите първата вечер, а някакви мадами от балет НещоСи се кълчеха по едно време. Не че някой е дошъл за това, но показва мащабността на мероприятието. На разните екрани в Inter Expo Center се въртеше едно доста приятно облъчващо филмче на MS наречено Your Digital Lifestyle.

   Имаше томбола, на която раздадоха някакви екскурзии до Турция и три ATV-та, което са онези мотори на четири гуми. В крайна сметка май раздадоха четири, защото първия ден, когато трябваше да дадат два, когато теглеха втория изскочиха двама младежи с три еднакви имена. Докато шефът се чудеше какво да прави (предлагаше програмиста, правил програмата да изследва какво точно е избрала, не знам как смяташе да го репродуцира), изскочи PR мениджърът на MS България да каже да дадът и на двамата. Не знам дали на втория ден са дали още едно, защото трябваше да си тръгвам, но поне аз схванах, че ще са общо четири.

   Разбира се цялата томбола е нагласена. Това ми стана ясно като разбрах, че нищо не печеля. Очевидно щом не съм спечелил награда, значи всичко е нагласено :) . Освен това, ние там сме devs, не вярваме на такива програми дето избират на случаен принцип. Само ми кажете името на този, който трябва да се падне на случаен принцип и аз ще ви напиша програма да ви го избере абсолютно случайно. Ако искат да им вярваме, трябва да я компилират пред нас от source, иначе не важат.

   MS явно си партнираха с някаква фирма, занимаваща се с такъв тип състезателни превозни средства и шефа на тази фирма, докато обясняваше за състезанията, реши да се направи на хитър и вкара класическия лаф, че най-добрите състезатели карат на Playstation. Шефът на MS, обаче, веднага реагира и се обади: "Да... на Xbox". Последва смях и заслужени аплодисменти.

   В заключение - много добро и силно препоръчително.
Tags:   bulgarian events 
Posted by:   Stilgar
06:06 26.04.2008

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   . (Unregistered)   on   13:13 26.04.2008

А какво имаше за мезене?

Posted by   livetoday   on   14:38 26.04.2008

боб с наденица ;П

Posted by   Stilgar   on   19:39 26.04.2008

Mi niakva treva (a.k.a. salata), 2 sandvicha (mai edinia s meso drugia sus sirene za vegetariancite), iabulka i niakuv keks. Imashe i razni hapki po edno vreme

Posted by   . (Unregistered)   on   21:40 26.04.2008

Слабо, поне 1 агне да бяха заклали...

Posted by   Stilgar   on   21:51 26.04.2008

to guzarite ot MS moje i da sa iali agne ama za nas ne e ostanalo

Posted by   niki.valchanov   on   13:24 29.04.2008

Защо не пуснеш 2-3 статии за ADO.NET ... и методи за работа с данни според мащабите на проекта или нещо такова ;)

Posted by   npavlov (Unregistered)   on   16:24 29.04.2008

Относно съхраняване на BLOB на файловата система: едно предимство, което имаш, е скорост на изпълнение на заявката.  Получаваш HANDLE към файл и можеш да оптимизираш кога да заредиш съдържанието му, а не точиш всичко през мрежата, когато изпълниш заявката.
Друго предимство е пестене на място.  Пример: система за съхранение на файлове в база със съпровождащо индексиране на съдържание, но клиентът иска да има и физически достъп до тях (примерът е реален).  В този случай, не се налага да дублираш изискванията за диското място.

Posted by   Stilgar   on   21:16 29.04.2008

Az dokolkoto razbrah dori cheteneto na tezi failove ne e mnogo prosta rabota. Vuznikva vuprosa zashto izobshto da namesvame DB v takuv sluchai.

Posted by   npavlov (Unregistered)   on   13:19 30.04.2008

Не съм запознат с техническите детайли, за да коментирам.  Ще се образовам и ще пиша.

По отношение бизнес-логиката обаче, да намесваш DB си има смисъл:
1) Може да използваш full-text catalogs на готово, а не да изобретяваш велосипеда.
2) Можеш да свържеш логически файла с други данни в базата.  Например, всички DOC файлове за даден клиент.

Posted by   Stilgar   on   22:14 30.04.2008

hmm dobre
Suglasih se. Kakto e kazal velikia mislitel Mecho Puh - kolkoto poveche tolkova poveche.

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: