Plovdiv Conf 2014

Plovdiv Conf 2014
   През изминалата седмица се насъбраха доста конференции. Миналата година нямах възможност да посетя Plovdiv Conf и се чувствах длъжен този път да информирам легионите читатели на този не-блог за мероприятието. Конференцията е част от IT турнето, което се състои от конференции в няколко големи български града.

   Организацията беше превъзходна за конференция, която е безплатна за посетителите, няма спонсори и се финансира само от даренията на присъстващите. Имаше минерална вода и доста прилични сандвичи от Toasty. Конференцията се проведе в палата на панаира и мястото беше доста подходящо за мохабет между лекциите. За някои от презентациите нямаше седящи места в залата, но правостоящите бяха сравнително малко.

   Първата презентация беше за инди игрите. Засегнати бяха теми като избор на engine, бизнес план и прочие. Техническото съдържание беше малко, а startup мераци нямам, така че като цяло ми беше скучно. Лектор беше Стефан Ставрев основател на Tri Soft, тоест човек, който върви по този път и вероятно знае за какво говори.

   След него на тема "За смъртта на TDD" говори Стефан Кънев. Темата засегна последните скандали започнати от dhh на тема TDD. Лошото е, че тестовете по принцип и особено TDD са ми особено скучна тема (затова и не пиша тестове). В резултат лекцията също ми беше скучна.

   Радослав Станков направи преглед на Angular.js. Не ми беше много интересно понеже го гледам за пети път, но пък нищо чудно скоро да ми е полезно в пракиката. XSLT наклонностите на този framework ме дразнят безкрайно.

  След обяда имаше Lightning Talks в които се включих и аз. Имаше теми за генериране на музика от Twitter, actor model с AKKA framework, Go и производителността на Java. Аз се включих с презентация за ламбдите в Java 8, но ми отказаха възможността да говоря двойно по-дълго както беше логично когато говоря за бавна технология като Java. Естествено времето не ми стигна за втория пример, а направих глупостта да го започна и ме прекъснаха.

   Радослав Георгиев се опита да обясни "Защо трябва да обичаме Haskell". Основната теза беше, че запознаването с езици, които са значително по-различни от тези, които ползваме ни прави по-добри програмисти на езиците, които ползваме. Това е теза с която съм напълно съгласен и нееднократно съм изказвал лично. Интересно ми е какво са разбрали хората без никакъв опит с Haskell от тази лекция защото аз все пак имам повече от един час опит с езика и нещата в лекцията ми бяха известни. Между другото Радо е изключително добър лектор. Без съмнение най-добрият на конференцията.

   Не очаквах много от презентацията "IT инфраструктура – що е то" на Боян Кроснов. Мислех, че ще ни говори за технологии за виртуализация и управление на инфраструктурата. Оказа се, че презентацията е за инфраструктурата на Internet от data центровете до кабелите под океана и други подобни неща, за които винаги съм искал да знам повече подробности, но ме е домързяло да ги потърся. Останах доста доволен.

       Последната презентация беше на тема "Клъстеризация и класификация". Останах с впечатлението, че не повече от пет човека от посетителите имаха предварителна идея какво е това. Хората масово смятаха, че става въпрос за клъстери от сървъри. Аз знаех, че става въпрос за алгоритми за разделяне на обекти по групи защото по някаква случайност съм учил точно тази тема като предмет в университета. Беше ми доста интересно, но лекторката Екатерина Михайлова не се справяше много добре и създаваше усещането, че сме на лекция в университет вместо на презентация на техническа конференция.

   Силно препоръчвам да посетите това мероприятие когато мине през вашия град.
Tags:   bulgarian events 
Posted by:   Stilgar
09:50 19.05.2014

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   JOKe (Unregistered)   on   19:01 19.05.2014

imashje v programata nqkakva lekciq za potrebietlskiq interfeis tq otpadna li ili q prospa ?:)

Posted by   Stilgar   on   19:06 19.05.2014

Уф забравил съм да я напиша. Мислех да пиша, че беше зле. Беше зле подбрана информацията и лекторът не ставаше много.

Posted by   JOKe (Unregistered)   on   13:24 20.05.2014

qsno kofti .. az za neq se chudih dali da ne sedq dobre che ne sedqh :D

Posted by   Све (Unregistered)   on   22:02 04.06.2014

"Между другото Радо* е изключително добър лектор."

*Радо Радо xD

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: