Черните сърца владеят София

Черните сърца владеят София
   През 2004 бях в САЩ и в това време когато в България не се случваха толкова много концерти ми хрумна да проверя кой ще свири в околността. Щеше да свири някаква група наречена Unearth. Не можах да отида на концерта, но после си купих един диск (вторият им албум The Oncoming Storm) и останах втрещен. От тогава ги чакам и вчера най-после ги гледах в София по покана на Tangra Mega Rock

   Първи на сцената се качиха определените за млада надежда на българският metalcore – Dash the Effort. Групата имаше прилични аранжименти и свиреше синхронизирано, но си личеше, че индивидуалните умения на китаристите и барабаниста не бяха на необходимото ниво за стила. Липсваха така характерните картечни откоси на барабаните, а солата на китарите бяха видимо по-бавни и прости отколкото можеше да чуем при хедлайнерите. По принцип не бих се оплаквал за такова нещо, но жанрът тук е metalcore, а не punk и това е важно. От друга страна музиката им изобщо не беше скучна и ако имат възможност да свирят още няколко години вероятно владеенето на инструментите ще се подобри значително и барабанистът няма да звучи като Lars Ulrich.

   Оказва се, че втората подгряваща група не е могла да пристигне. Не мога да кажа, че съм много разстроен. Между другото събитието наистина е за ценители. Има към петдесетина човека и се провежда в малката зала на клуб Mixtape 5 хитро наречена Side B. Unearth са както казва клишето metalcore машини. Нали знаете как в heavy metal-а има богове и крале, така в metalcore и industrial жанровете има машини. Забравете лигави групи като Avenged Sevenfold или скучни такива като Trivium. Unearth са твърди и брутални без да жертват виртуозните сола и разнообразни мелодии присъщи на жанра. Unearth са най-добрата metalcore машина, а другите се класират най-много за прости механизми.

   След прилична пауза Unearth се качват на сцената и... изненади няма. Свирят очакваните парчета, които са свирили на турнето досега. Пред сцената се събират хора, които искат да извикат част от текста на микрофона, а зад тях се вихри пого. Откриват с Giles и My Will Be Done. Следва Endless и песента от бъдещият албум The Swarm, която започва като чист death metal преди да премине в стандартния metalcore. Минават през Watch It Burn, Sanctity of Brothers, The Great Dividers и завършват със Zombie Autopilot и култовата Black Hearts Now Reign.

   Сетът е кратък и се състои само от дванайсет песни, а и няма много приказки. Няма и бис предполагам защото в тази зала няма къде да се скрият. При това темпо не знам дали музикантите и публиката могат да издържат много повече. Малко е неприятно, че такава група събира толкова малко хора, но ако бяха поп банда нямаше да са толкова ценни. Важното е да запомните, че ако ви питат какво е metalcore правилният отговор е Unearth. Не Shadows Fall, не Avenged Sevenfold, не Trivium, As I Lay Dying, Bullet for My Valentine или Atreyu, а точно Unearth!

P.S. снимката я чопнах от сайта на Танграта.
Tags:   bulgarian music 
Posted by:   Stilgar
16:13 17.09.2014

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   Guest (Unregistered)   on   20:36 04.11.2014

С такова заглавие, очаквах, че си ходил на рапърски концерт ☺

п.п. Има група с това име;

п.п.п. Така и не разбрах, каква е връзката на заглавието със съдържанието, но това е вероятно, защото никога не съм чувал желязна ядка и не знам що е туй, макар от описанието ти почти да го почувствах.

Posted by   Stilgar   on   09:11 05.11.2014

Едно от най-известните им парчета се казва Black Hearts Now Reign :)
https://www.youtube.com/watch?v=DpQrdopjkak

Posted by   Guest (Unregistered)   on   23:27 15.11.2014

Тази Giles след 1:45 ( https://www.youtube.com/watch?v=GzI8GboCdl4 ) ми заприлича малко на Dittohead на Slayer след 0:48 ( https://www.youtube.com/watch?v=3WtdCxlkFRU )

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: