Paradise Lost в Пловдив

Paradise Lost в Пловдив
   Концертът на Paradise Lost в Aнтичния театър в Пловдив се очертава да е последното голямо събитие, което посещавам тази година след като се оказа, че концертът на Rage се отлага за следващата. Колко е приятно концертите да са ти наблизо и направо се чудя защо софиянци пропускат, което и да е събитие, което дори бегло ги интересува след като не трябва да бият четири часа път за целта.

   Пристигнахме в Античния театър повече от час преди началото и се покатерихме по изтърканите камъни играещи ролята на стълби. Гласът на Васил Върбанов редовно ни предупреждаваше да внимаваме с тях. По камъните-пейки имаше възглавнички. Интересно дали древните римляни са си носили. Публиката е доста цветна и може да се забележат хора от всякакви възрасти и деноминации на феновете на рок музиката от пънкари до death металисти. Много от типажите трудно се свързват с музиката на Paradise Lost, а какво остава за симфоничен оркестър, но това е доказателство, че феновете на тази музика са сравнително широко скроени... или просто са от Пловдив и района и се радват на каквото има.

   Оркестърът на Държавната опера се оказа доста голям и освен различните инструменти имаше и многоброен хор. Излязоха на сцената под бурните аплодисменти на публиката, а след тях се появи и самата група.

   Музиката на Paradise Lost е сравнително подходяща за оркестър и аранжиментът беше много качествен. Оркестърът прекрасно допълваше и не заглушаваше групата. Честно казано не бях особено впечатлен. Не мисля, че след като чух как звучи метал музика композирана специално за оркестър такива допълнителни аранжименти могат да ме впечатлят. Интересно е, но нищо повече. Не мисля, че музиката на Paradise Lost би станала по-добра ако беше такава по начало. За метъл музика композирана специално за оркестър визирам Lingua Mortis (тоест гореспоменатите Rage).

   Заедно с оркестъра изсвириха осем парчета, включително едно чисто ново (Victim of the Past) и хитът Soul Courageous. Последната песен с оркестър беше така важната за метал музиката Gothic от албумът Gothic заслужено притежаващ култов статут и дал името на целия жанр. По-твърдият звук на парчето веднага прави впечатление на фона на преобладаващата част от сетлиста, която звучи по-комерсиално. Все пак нали трябва да има и женска публика.

   Оркестърът напуска сцената и след кратък антракт Paradise Lost се появяват отново този път с класически аранжименти на музиката им. The Enemy, Erased, Faith Divides Us Death Unites Us и култовата As I Die са представени в тази част на сетлиста. За бис са оставени Say Just Words и The Last Time.

   Публиката тръгва да напуска театъра видимо доволна (май вече е опасно да се ползва това словосъчетание), а една солидна група продължава да вика името на групата. Въпреки доста сериозните опити те не се появяват пак. Явно са на принципа "не можем да ги изгоним, но можем да си тръгнем".

   Ама си е хубаво да се прибереш бързо и лесно след концерт.
Tags:   bulgarian music 
Posted by:   Stilgar
20:58 22.09.2014

Comments:No comments yet.
Post as:Post a comment: