Quake Champions печели наградата "Игра на годината според Stilgar" 2018

Quake Champions печели наградата "Игра на годината според Stilgar" 2018
   Тази година определено не беше от добрите за света на игрите. Въпреки че се дърпаха цяло десетилетие Blizzard официално се превърнаха от любима гейм компания в поредната корпорация и дори вече си нямат собствен президент. Новата Fallout игра успя да е огромен провал. Valve решиха да ни зарадват с първа игра от не помня вече колко години... и я беше игра на карти... за капак май също ще е провал. Някакъв third person shooter с танци е най-големият e-sports хит и дори The International за първи път не успя да повиши наградния си фонд спрямо предишната година. Дори хубавите новини имат тъмна страна. Некореец е световен шампион по StarCraft за първи път от 2000 година, но въпреки невероятните му умения това е свързано и със значително свиване на корейската StarCraft II сцена. Имаме нов Quake и да, той е игра на годината според Stilgar, но положението му хич не е розово.
 
   Технически Quake Champions се появи през 2017, но официално беше в бета (неофициално все още трябва да е в бета) и се води, че е игра от 2018. Да започнем с лошото за да ни е гадно. За първи път Quake се разработва без участието на John Carmack и играта просто работи зле. Много неща не работят, играта е бъгава до степен да крашва и лагва на случаен принцип, а това което играчите на shooters наричат netcode е в трагично състояние. Ракетите например изглежда излитат с някакво странно закъснение. Липсват качествени тюториъли, а някои карти са ръбати все едно играя Overwatch.
 
   Изобщо не сме свършили с лошото. Играта не се радва на особена популярност. Резултатът е неприятна имплозия. Играчите които я играят са хардкор фенове на Quake които играят само това поне от 2000 година или от момента в който са пораснали достатъчно за да стоят на стол и да държат мишка (което е по-късно). Резултатът е, че аз съм най-слабият в ladder-а. Вярно, че съм стар и съм изгубил форма, но все пак едно време съм печелил локални турнири. Щом мен ме порят като риба представете си какво се случва с хората които не са опитвали никога Quake. Пускат играта един път, пердашат ги лошо и се отказват. Играта остава обречена на малко community просто защото новите играчи не се задържат достатъчно дълго за да се срещнат с други нови играчи и да играят равностойно. Освен всичко друго Quake е и една от най-грубите игри в историята. В Quake ако си малко по-слаб, не просто те бият ами направо те размазват. Може да завършиш с отрицателен резулат. В Quake 3 играта дори ти натъртваше това в лицето с обявления като "Humiliation". Вярно е че има режими като team deathmatch и free for all в които има народ, но дори там ти става ясно, че тежиш на отбора ако си слаб. Модерните игри прикриват некадърността на играчите и така ги мотивират да играят повече. В Quake лигльовци не ни трябват... само дето ни трябват парите им и да ни гледат турнирите.
 
   Играта може да бъде закупена като нормална игра или да се играе на като free to play и шампионите да се отключват по някакви схеми, които не съм проучвал защото съм old school и си я купих. За да е модерна работата играта е пълна с безкраен брой скинове за шампионите и модели за оръжията, които се отключват по някакви схеми с experience, lootboxes и други простотии и естествено може и да се купят. За разлика от StarCraft където скиновете много ме дразнят в QC не са ми особен проблем. Ако има как да спра спама по менютата ще е добре.
 
   Шампионите освен, че изглеждат различно имат различен health, armor и скорост. Това важи за максималните и стартовите стойности. Освен това имат едно или две пасивни умения както и едно активно. Примери за пасивни умения са подобрен контрол във въздуха или двоен скок. Дори strafe jump-ът е пасивно умение, което някои шампиони имат а други не. Активните умения си имат специален бутон и включват неща като телепорт, кука за придърпване, двойно оръжие, капан и други. Активните умения имат cooldown, който може да се намали със сибиране на powerups по картата. Активните умения не могат да се сравняват например с ultimates от Overwatch така че играта не се върти около тях. Концепцията за шампионите ми харесва, но все пак бих предпочел да няка активни умения и да имаме по-чист Quake където играта се балансира само чрез статистиките и пасивните умения.
 
   Какви са добрите новини питате? Ами добрата новина е само една - това е истински Quake. Играта е бърза, не прощава, стратегически се играе като Quake (върти се около контролиране на ресурсите на картата) и е огромен кеф за игра когато работи. А да... може би не е станало ясно, но доста често играта работи на техническо ниво достатъчно добре за да си проличи, че в нея е скрит мощен, красив Quake. Всеки който се зареди с дозата мазохизъм необходима да понесе да го пердашат в продължение на месеци и техническите недостатъци може да усети удоволствието от играта (като истински мазохист). Нямам идея как да опиша усещането от Quake дуелите на някой който не е играл. Това е може би най-чистата форма на битка между двама човека под формата на стратегия + тактика + рефлекси. Дори StarCraft не е толкова благороден и спартански.
 
  За съжаление не мога да предрека светло бъдеще на тази игра. Живеем във времена в които хората са мухльовци, които обичат да имат съотборници, които да обвинят за провалите си и затова игрите, които не се стремят към уравниловка не са на почит. За капак екипът разработващ играта не е способен да се справи с имплементацията ѝ достатъчно добре на техническо ниво, а маркетинг стратегията им изглежда не работи. Ако не се случи чудо този Quake ще замине в небитието и сигурно още 10 години ще трябва да чакаме нов опит да се възкреси поредицата.
Tags:   bulgarian games 
Posted by:   Stilgar
00:20 09.01.2019

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   Guest (Unregistered)   on   14:57 11.01.2019

Глдах я малко. Даже и кракната няма да си я сваля.

Posted by   Stilgar   on   01:07 12.01.2019

Какво ще и кракваш? Тя е безплатна.

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: