Sahara

   Вчера гледах филм. Съжалявам, че не ви информирах своевременно. Повече няма да ви държа в напрежение. Вчера гледах Сахара.

   Действието в Сахара се развива по време Втората световна война в... познайте къде! Американски танк с нежния прякор Lulu Belle и екипажът му търсят из пустинята вода заедно с няколко англичани, един французин и един черен като нощта суданец. По пътя пленяват един италианец и един германски пилот.  Филмът е екшън с комедийни елементи, конска доза пропаганда тип "стани герой" и щипка пацифизъм. Като цяло не е много натоварващ и непрекъснато има действие, което не отегчава зрителя.

   Това което прави филма нещо повече от другите екшъни на тема Втора световна война е представянето на персонажите. Всеки от тях е силен стереотип на неговата нация. Дори в облеклото им личи. Филмът свършва с кадър на гробовете на загиналите и там ги познаваме само по шапките им. Английският капитан е лекар с аристократичен вид. Оставя фактическото командване на американския сержант командир на танка, но не се поколебава да му заповядва в критичен момент. Въпросният сержант е як американски войник в стил Рамбо. Истински герой. Момчето от тексас е простовато, чистосърдечно и наивно. Произхожда от фермерско семейство. Французинът е меланхоличен, тъжен и озлобен срещу германците за това, което са причинили на страната му. Той няма какво да губи. Суданецът е мюсюлманин, представител на съвсем друга култура. Италианецът е леко безпринципен и помага на който му е изгодно, но всъщност има съвсем смислена цел – да остане жив. Може би най-интересният персонаж е германецът. Той е млад рус пилот със сини очи и има кръст за храброст. Фашист идеалист, който изпитва отвращение от факта, че черният суданец го докосва (в резултат сержантът праща точно суданеца да се занимава с него). След като свалят самолета му предлага на нашите герои да се предадат. Точно типажа, който военнта пропаганда от двете страни е използвала за да надъхва масите.

   Филмът е прилично гарниран с пацифизъм и призиви за толерантност. Тексасецът разпитва суданеца дали е вярно, че мюсюлманите имат по 300 жени. След като му обяснява, че Пророкът е казал, че мъжът трябва да има по четири жени, африканецът пояснява, че има само една жена и не може да си вземе други, защото на нея хич няма да и хареса. Май не сме толкова различни, а? Германецът изпитва истински срам и всъщност се извинява на французина за безскрупулните убийства в селото му. Той е воин с чувство за чест и е отвратен от постъпките на сънародниците си. Сцената, в която двама от героите водят разговор, а единият го застрелват в главата по средата на репликата също е култова. Безсмислието на войната е обобщено в репликата на американския сержант - "Две армии умиращи от жажда се бият за пресъхнал кладенец."

   Зададох си въпроса как този забележителен филм не е по-известен и не е прибрал някакви награди. Проверката показа, че е TV римейк на филм от 1943 с участието на легендарния Хъмфри Богарт. Спечелил е три оскара. Направен е по времето когато войната още не е свършила, което обяснява много от наивния геройзъм и про-американска пропаганда.

   Абе, препоръчително е да го гледате.

P.S. Давам бонус точки за това, че не са вкарали никаква любовна простотия и всъщност във филма не се вижда НИТО ЕДНА ЖЕНА, въпреки че последните често са тема на разговор.
Tags:   bulgarian movies 
Posted by:   Stilgar
03:30 19.12.2008

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   ivelinka   on   12:27 19.12.2008

ne sum go gledala tozi film, sigurno nqma i da go gledam:)

obache iskam da kaja otnosno P.S.-a - ti sam go kazvash, che dori i da ni nqma fizicheski, nie pak prisustvame! get over it;) girls rule!

Posted by   Stilgar   on   12:35 19.12.2008

Imah suvsem drugo predvid. Ne sa sipali krasiva macka, nito nenujna libofna afera za da privlekat zriteli. Inache moga da citiram kultovi filmi, v koito daje ne se govori za jeni:)

Posted by   ivelinka   on   12:51 19.12.2008

i az se seshtam za takiva filmi:)) po edni specializirani kanali gi davat i harakterno za tezi filmi e, che vinagi sa sus shtastliv krai;P

Posted by   Stilgar   on   12:52 19.12.2008

abe teia specializiranite filmi silno me pritesniavat ako ne uchastvat jeni

Posted by   deviser   on   13:28 19.12.2008

Мишо ти вече стана завършен блогър :-D
Трябва да смениш името на 'Yes Blog'

Posted by   ivelinka   on   13:51 19.12.2008

ili da go prepravi na !no-blog

Posted by   Stilgar   on   14:09 19.12.2008

pone ne sum micro live blogger

Posted by   Гуест (Unregistered)   on   21:34 07.01.2009

Звучи като тъп филм, с тъп сюжет. С плосък сценарий - лошите стават добри щото им казват, че са били лоши. Има и танкове и война. Направо филм за лапета от детската градина! Мерси Стилгар! Ей сега вземам самолета за Замунда да го издиря!

Posted by   Toncho (Unregistered)   on   15:27 31.01.2009

И аз гледах филма точно, когато и то си го гледал.

Хареса ми. Точно така е: персонажите са развити, показва част от реалността по онова време. Няма жени и блудкава любовна история което е плюс в наистина. Някои неща бяха малко като на филм, но героите загиваха и не героично - просто прехвърча крушум и край. Това точно показва реалността на войната. Филма ме държа в напрежение и разчувства. А да, щях да забравя - аз май не бих жертвал хората си така както стана във филма ... доста сложен въпрос е.

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: