Troy

Troy
   Гледам си филма Троя и се възмущавам какви са ги забъркали в Холивуд. Възмущението ми е толкова силно, че реших, че трябва да го умножа многократно като го споделя с многомилионната ми читателска аудитория.

   Проблемът с Троя не е в хилядите разлики с гръцката митология. Фактът, че в общи линии филмът няма нищо общо с Илиада не ме притеснява особено. В крайна сметка точно поради тази причина са го кръстили Троя, а не Илиада. Притеснителното в цялата работа е, че са подменени идеалите на гърците и са заменени с някакви модерни сапунени истории. Хората имат право да направят сълзлива история за да си продадат филма, но и аз имам право да ги налея.

   Да си дойдем на думата... В древна Гърция най-големите ценности са били смелостта, честта и славата и в по-малка степен приятелството. Либофта? Глупутки! Характерът на героите в Илияда се показва най-вече с тяхната мотивация и точно тя е подменена във филма. Ахил – абсолютният идеал на гърците живее единствено за славата и се бие за Агамемнон, който не може да понася, само заради славата. Когато Агамемнон му взима Брезеида Ахил не спира да се бие защото е бил влюбен, нито пък се влюбва по-късно когато му я връщат. Проблемът с Брезеида е, че Агамемнон е посегнал на имуществото на Ахил и точно това го обижда. Жените за гърците са стока. Аналогична е ситуацията с Елена. Парис просто задига красивата играчка на Менелай и това е проблемът. Любовта тук не играе, а Парис е най-големият мухльо за гърците. Разбира се не би било политически коректно в един съвременен филм жените да са стока. Разни женски организации веднага биха подали тонове жалби. Предлагам им да подадат жалба срещу Омир. Като ще се прави филм за древна Елада нека да бъде филм за древна Елада, а не сапунка! Да подмениш някакви части от историята е едно, но да подмениш смисъла ѝ е съвсем друго. Това си е чиста подигравка не само с цялата култура на древността, но и със зрителя. Защо трябва да ми пробутват тази напудрена история в която мъжете ги мотивират жени?

   Трябва да признаем, че всъщност има няколко по-маловажни момента, в които се показва правилната мотивация на героите. Например Ахил тръгва на война за да обезсмърти името си, но тези моменти са напълно изопачени от факта, че една жена успя да го разубеди. Омир сигурно щеше да повърне ако види какво са направили с най-великия герой на древна Гърция.

   За мен лично е доста дразнещо омаловажаването на ролята на моя най-любим гръцки герой, а именно Одисей. Одисей е човек и няма никакви свръх сили (за разлика от Ахил, който си е безсмъртен), но има смелост да се опълчи на боговете многократно и ум да ги победи. Той прави най-важните пробиви през войната. Той скача на брега върху щита си за да измами хората, че е поел проклятието, той измисля троянския кон. Одисей е правилният герой. Той е този, на който трябва да се радваме. Този, който ни казва показва, че няма нужда да си син на бог за да успееш. Ние не можем да бъдем Ахил, защото сме смъртни, но можем да се опитаме да бъдем Одисей.

   Във филма единственото, което прави по-силно впечатление е, че убеждава Ахил да тръгне на война. А къде отиде частта с епичният му спор с Аякс за доспехите на Ахил? О, сетих се! Не можа да се състои защото Хектор уби Аякс рано, рано във филма, а Ахил някак си живя до самият край и какво направи? Търси Брезейда! На това аз му казвам ГАВРА! А ти?
Tags:   bulgarian movies 
Posted by:   Stilgar
01:50 19.01.2009

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   conjurer (Unregistered)   on   04:28 19.01.2009

hak da ti

Posted by   deviser   on   14:16 19.01.2009

Все пак филма е правен за американския пазар. А там ако няма ЛюбоФ няма как да накарат жените да въздишат по на Брат Пит брат му.
Гледаи и другия исторически 'епос' за Александър Македонски.
От там ще разбереш че Александър е бил изявен педал. Поредната представа на американците за сексуалните взаимоотношения от древността.

Posted by   Stilgar   on   14:22 19.01.2009

Ti mani mi nishto chudno tva s Aleksander da e po-viarno:)

Posted by   trx   on   23:09 19.01.2009

Мене по някаква причина нито една холивудска адаптация на древно-историческа тема не ме грабва.

Posted by   Stilgar   on   08:37 20.01.2009

Spartacus na Kubrik vladee totalno.

Posted by   JOke (Unregistered)   on   17:34 23.01.2009

flima ne sam go gleal ama sex ima li ?
ako ima staa nishto che nqma nishto istorichesko v nego :D

Posted by   Stilgar   on   00:03 24.01.2009

mi ima edna nikakva scena... daje i v tva ne beshe ot nai-dobrite

Posted by   apostol   on   20:04 29.01.2009

Българинът излива за пореден път помията си, той и без това друго не може! Единствената полза от блоговете на мършаляци като вас е, че имам къде да се саморекламирам. Петимни сте да препечатвате моите материали, защото знам, защото мога, защото съм голямата работа!

И сега какво - след като си мой популяризатор, не само че няма да ти платя, ами няма и да те наеба в пършивия гъз! Идиот! Идиот на квадрат!

Posted by   apostol   on   20:05 29.01.2009

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Posted by   Alex (Unregistered)   on   18:09 06.02.2009

Преследва Бризеида ... ама тя беше яка !!! А ти Апостоле, иди се заври някъде където пускат само лигавщини. Ние останалите пак ще си ги гледаме (защото няма друго), но ще си ги редим !!

Posted by   Guest (Unregistered)   on   17:51 07.04.2010

АПОСТОЛОФФ СТИГА СИ ДРАСКАЛ ГЛУПОСТИ ВЕЧЕ МНОГО ЮЗЕРИ ТЕ ПОЗНАВАТ.Я СЕ ЗАВРИ НЯКЪДЕ КЪДЕТО И СЛЪНЦЕТО НЕ ГРЕЕ

Posted by   anjela (Unregistered)   on   14:02 24.09.2010

апостолов как още те търпят в този форум не зная.твоята простащина и арогантност е известна в много форуми от които вече си баннат.стига си ни навирал в очите твоите несметни "богатства".......виртуални разбира се.умираш от желание да бъдеш богат и известен но никак не ти се отдава да го направиш.имаш 3 глупави блогчета наречени от тебе самия "комерсиални сайтове"(за дизана им не говоря чисто аматьорси наивен) които нищо общо нямат с истинските комерсиални сайтове.ти дедо досега не си ли разбрал че за да печелиш много пари трябва и да вложиш много.търсиш си наивници да ти плащат за глупосите,но тук няма да ги намериш.

Posted by   Guest (Unregistered)   on   15:58 05.04.2011

hector ne e ubil aqks le v istoriata se pi6e che aqks sled troqnskata bitka se samoobiva

Posted by   VZ (Unregistered)   on   13:51 13.07.2011

Vsushtnost Ahil ne e bezsmurten zashtoto e sin na bog...
Toy e polubog i tova ne go pravi bezsmurten!
Toy e bezsmurten zashtoto mayka mu go potapq v rekata Styx, kato go durji za petata.  Tuy kato ne e bil potopen tam petata mu ostava oqzvima i pri dori malka rana omira!
Za tova sega nad petata ima 1 suhojilie narecheno Ahilesovo

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: