Дни на Microsoft 2011

Дни на Microsoft 2011
   Дори хората посетили Дни на Microsoft 2011 със сигурност с нетърпение очакват правилната оценка за конференцията, а именно моята.

   Както и миналата година конференцията се проведе в кино Арена в Младост, София и отново както миналата година имаше тема. Този път темата беше полет със самолет... през облаците. Пропускът за конференцията се водеше "бордова карта", а навсякъде имаше облаци и крила. По време на откриването двете зали в киното в които се провеждаше откриването както и една зала във Варна където имаше паралелно събитие бяха свързани във видео конференция посредством новата мода Microsoft Lync. В откриването участваше Зуекът в скеч, в който се превъплъти в метеоролога Емил Чолаков за да ни каже прогнозата за времето за полета.

   Откриващата презентация в залата, в която бях аз (правилната зала) беше ретроспекция на историята на Microsoft и информационните технологии както и мечти или по-точно планове за бъдещето. Презентацията имаше шантавото заглавие "Microsoft! Back to the Future a Journey into the Imagination", а лекторът беше Andy Malone, който разказва увлекателно и забавно, което човек не очаква от специалист по сигурността.

   Първата нормална презентация, която посетих беше на Мартин Кадинов на тема "Video Games Market Overview (Bulgaria and Worldwide)". Общо взето нищо ново за човек, който следи гейм индустрията, но пък се споменаха няколко български разработчика, за които не знаех най-интересните от които бяха Savage Dreams, които разработват игра в стила на Crimson Land за Facebook на Silverlight. В началото Марто ни излъга, че щял да ни каже датата, на която ще излезе Diablo 3, но разбира се се оказа, че ни лъже.

   След обяда отидох на лекцията на Стефан Драгнев разработчик във вече споменатите Savage Dreams. Очаквах лекция за разработка на игри да показва как се смятат координати и как се местят обекти по екрана, но бях доста изненадан, че се презентират неща свързани с архитектура на игра и реално нямаше никаква графика. Представи нещо като dependency injection библиотека за игри наречена DynObjects

   Следващата презентация се казваше LINQ Take Two (a.k.a. LINQ.Take(2)) представана от Стефан Добрев. Лекцията започна с историята на LINQ от ламбда смятането насам и премина в бъдещето с неща като Reactive Extensions. Като човек, който живо се интересува от тези неща не получих много нова информация. Единственото, което бях пропуснал беше, че в .NET 4.0 Expression trees могат да представят не само expressions, но и statements, обаче никой LINQ провайдър не се възползва от това... засега. Много съм доволен, че има лекции на такава тема, която според мен е интересната част от програмирането.

   Alexandru Ghiondea, който работи в C# отдела на Microsoft като QA отново присъстваше на конференцията с две презентации. Първата беше на тема The Future of C# и я пропуснах защото съм гледал около 300 видеа и съм чел около 500 статии по темата, но втората лекция "Testing the C# Compiler" представляваше интерес за мен. Научихме интересни (и може би безполезни) неща за това как се тества най-важният компилатор на света.

   Първата лекция, която посетих през втория ден беше "Station X: Run Silent Run Deep Part 1" на Andy Malone. Първата част се концентрираше върху историята на криптографията, а втората, която беше по-късно през деня върху често срещани грешки при използване на известни криптографски инструменти. Бях доволен от първата част, но разочарован от втората. Поради някаква причина се надявах втората част да обясни математическите основи на криптографията.

   Karl Davies от Microsoft представи възможностите на Azure приложения да комуникират с мрежата на клиента в презентация озаглавена "Connecting Cloud & On-Premise Apps with the Windows Azure Platform". Бях доста впечатлен, че Azure роля може да се вкара в Active Directory домейн.

   След обяда записах пръсъствие на презентацията на Дончо на тема "Windows Phone 7 Application Lifecycle". Заглавието говори само за себе си. Общо взето изглеждаше елементарно, чак да ти се прииска да си направиш веднага едно приложение, но дали на практика е така?

   За финал посетих лекцията "Real World MVC" на Hadi Harriri, от JetBrains, компанията, която прави Resharper както и IntelliJ. Ставаше въпрос за някои не съвсем тривиални неща в MVC като филтри, начини за интегриране на IoC контейнер, различни ActionResult типове и други подобни. Hadi е design patterns екстремист от тези, които смятат, че методите трябва да са по три реда, а тестовете за тези методи да са поне двойно по-дълги. Няма да се разберем с него.

   По време на цялото събитие имаше томболи и игри. Разбира се аз не спечелих нищо въпреки, че раздадоха един Xbox (спечели го някакъв костюмар, който със сигурност не играе игри), два телефона с Windows Phone 7, около 50 мишки и клавиатури и какво ли още не. Тук даже не броя Xbox-а, който корумпираното жури на конкурса Game On (про)даде на някакъв агент с игра за алпинисти вместо да го даде на мен както разбира се е правилно. Пак добре, че не го дадоха на вампира градинар Джо или на другата ултра casual боза. Демонстрирайки небезизвестния Birthday Paradox, някои хора спечелиха две, че и три награди.

   Имаше и турнир на Xbox игри и на турнира по Kinect Adventures отпаднах на полуфинал... точно преди наградите. Въпросната игра ми изглеждаше безобразно тъпа като я гледах на видео, но всъщност се оказа много забавна на практика.

   Организацията на конференцията беше добра, въпреки че май се събрахме твърде много маймуни да се редим на опашките за храна, но пък поне имаше избор. Рок тематиката от миналата година ми хареса повече, но предполагам не може всяка година да е едно и също. Лекциите като цяло разочароваха като тематика, но пък за разлика от миналата година не попаднах на лектор, от който да не съм доволен. За финал имаше торта защото Дни на Microsoft става на 10 години.
Tags:   bulgarian events 
Posted by:   Stilgar
14:02 04.04.2011

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   Иван Стефанов (Unregistered)   on   15:00 04.04.2011

добре разказано :)

Posted by   Guest (Unregistered)   on   16:07 04.04.2011

стюардесите си заслужаваха =) никъде обаче не мога да намеря някоя снимка :/

Posted by   . (Unregistered)   on   18:26 04.04.2011

Трябваше да ви раздават парашути :Р

Posted by   Guest (Unregistered)   on   18:48 04.04.2011

temata s oblacite , pilotite i stuardesite shteshe da bade interesna, ako ne beshe kopirana ot predishna Microsoft konferencia, a imenno Sinergija v Serbia prez esenta na 2010. No pone se zabavliavahme, che povecheto maje piloti vdigaha samoleta

Posted by   Stilgar   on   18:56 04.04.2011

Predpolagam e OK predvid che sravnitelno malko hora ot posetitelite sa hodili na tazi konferencia v Serbia :)

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: