ON! Fest

ON! Fest
   Както може би знаете ако редовно четете тук аз обичам да ходя на (предимно рок/метал) концерти, на (предимно StarCraft) турнири и на конференции за разработчици. Провелият се от 16ти до 18ти септември ON! Fest предлагаше всички тези неща и още много други.

   В петъчната вечер, която всъщност беше четвъртъчна защото събота беше официален работен ден беше съсредоточена основната част от музикалната програма. Въпросната музикална програма беше най-голямата издънка на фестивала. В ламариненото хале, в което се провеждаха концертите всички групи звучаха по един и същи начин – кънтящо. Изпитанието беше сравнимо с най-ужасните ми преживявания в зала Христо Ботев. След като усетих как стоят нещата пропуснах всички групи, които не бяха хедлайнери включително Bastardolomey и изпълнението на El Presidente. С известно закъснение на сцената се качиха Napalm Death. Някои от песните дори се разпознаваха. Френетичният Barney, който всъщност се казва Mark Greenway, е интересна гледка на сцената с енергичните си и несвързани движения. Barney ни се кара много. Скара ни се за политиците, скара ни се против фашизма, скара ни се за мир. Много ни беше ядосан тоя човек. Жалко, че в комбинацията от кънтене и английски акцент не можех да разбера добре дори какво говори между песните.

   Therapy? винаги са ми били в списъка на групите, които определям като сравнително приятни, но като цяло са ми безразлични. Не мога да кажа, че концертът промени нещо. Все пак не съжалявам, че останах докато изкънтяха целия си репертоар за вечерта и дори биса, който завърши с Nowhere.

   Часове след като напуснахме зоната на фестивала ушите ми още чуваха звук сякаш милиони меломани крещяха в ужас. В следващите два дни не посмях да се приближа на по-малко от 50 метра от въпросната сграда, въпреки че там свириха групи, които всъщност харесвам.

   С втория ден започна и същинският фестивал. В главната експо зона беше същински рай за всеки geek. Желаещите можеха да си донесат машини и да се включат в съвсем истинско въпреки малките си размери LAN party, за което дори беше осигурено място за спане. В една от зоните около трийсет младежа играеха Magic the Gathering със съвсем истински, картонени карти. До тях ентусиасти се готвят за състезание по overclock с футуристично изглеждащи машини. Някакъв агент налива течен азот в димяща система за охлаждане на машината си.    Точно след това е зоната на фестивала за аниме и манга Aniventure. Аз лично не намирам комплексите на японците за особено привлекателни и затова не се интересувам от комикси и филми, в които високи мъже размахват огромни мечове придружени от почти голи жени с големи цици. И всички имат големи кръгли очи. Все неща, които ги няма в Япония. Мечовете разбира се са метафора. За сметка на това ми беше интересно да погледам как художниците рисуват такъв комикс.

   По средата има щанд на Pulsar, които провеждат турнири по Street Fighter IV, Mortal Kombat и Tekken. До тях някаква компания на която забравих името търси разработчици на Flash и Java и показват игрите, които са направили. От другата страна има стена за катерене, а до нея е щанда на knigi-igri.net, където един човек познат на хората от моето поколение с псевдонима си Ейдриън Уейн, убеждава хората във възраждането на жанра.

   Дори не можах да стигна до местата където подскачаха нинджите занимаващи се с Freerun както и да видя как се рисуват графити. Лиготии като танци изобщо няма да коментирам.

   Разбира се, най-важното място е зоната където на скромен брой компютри, любезно предоставени и донесени от далечна Варна от клубовете DooM, се провеждат WCG квалификации по Fifa и StarCraft II и турнир по Counter-Strike. Който не смята, че това е най-важната зона убива Quake! За радост във всички дисциплини има прилично количество участници. За StarCraft II има около 40-50 човека и освен обичайните заподозряни са се записали дори хора от сребърната лига. Браво момчета, ако не се запишете убивате Quake! Аз загубих от небезизвестния Giant, който вече ме би на толкова много турнири, че им изтървах бройката, както и от един 11 годишен младеж. Giant стана втори, а в Кореа ще ходи Splendour, който освен другите победи и считания за фаворит Калин. За атмосферата допринасяха и виковете на CS играчите. Последните се отличават с много страст и извезстна доза селяния.   На втория етаж се провежда конференция за разработка на игри. Изглежда има около 200 човека, което е огромен успех. По някаква причина солидна част от лекциите са от XS Software, компанията разработила Bulfleet, Хановете и други web системи, които поради неясна причина наричат игри. Точно такива хора са най-големите убийци на Quake. Шефът им с видимо задоволство разказа как от години мачка Quake и какви трикове и измами използва за да примами играчите да се чувстват силни и да се включат в убийството на Quake. В един панел се коментират безплатните за игра игри. Някакъв агент от Masthead обяснява как ще правят Earthrise безплатна за игра и как ще я монетаризират. Явно е тотално некомпетентен по темата. За сметка на това до него седи някакъв от XS Software, който е като управител на казино и знае всички трикове да изкараш най-лошото в хората и да ги накараш да си дадат парите. Quake в момента също е free to play, но Quake не лъже. Quake е безпощаден и жесток. Quake няма да те накара да се чувстваш добър, когато си слаб. Напротив! Той ще те мачка и ще те потиска, ще ти покаже точно колко си зле... Quake ще те направи по-добър човек.

   Шефът на Haemimont Games Габриел Добрев изнесе изключително вдъхновяваща лекция за историята на компанията и трудностите по пътя. Изглежда индустрията е жестока и трябва много желание и жертви ако искаш да си в нея. Като Quake.

   Мартин Кулов представи Kinect SDK в лекция изпълнена с много смях, но не достатъчно технически детайли. За съжаление това беше единствената лекция, която съдържаше някакви технически детайли.

   Атмосферата на фестивала беше жестока. Навсякъде се разкарваха хора облечени във всякакви интересни костюми, които очевидно участваха в cosplay организиран от Aniventure. Практически всички бяха geeks. В тази връзка Марто каза пред стотици хора, че не е играл Portal. Редно е всички да го тормозим да го изиграе. Приятелите не оставят приятелите да не са играли Portal!
Tags:   bulgarian events games music 
Posted by:   Stilgar
20:38 22.09.2011

Comments:No comments yet.
Post as:Post a comment: