Защо да гласуваме за Светльо

Защо да гласуваме за Светльо
   Идват президентски избори и се чувствам длъжен да посъветвам безбройните читатели на този не-блог как да гласуват. Иначе може да се объркат. Като настъпи объркване, ще стане лошо и ще идват пак читатели да ме питат "Що не ни каза?" и аз все повече ще съм виновен и ти все повече ще... Това май беше друга песен, но все пак това е толкова недопустимо.

   Редно е, щом ще ви давам съвети за кого да гласувате, да изясним за кого съм гласувал досега. Без съмнение разборът, който ще последва, ще е повлиян от политическите и икономическите ми възгледи, но това не значи, че няма да се опитам честно да се поставя на мястото на всеки вид избирател. Аз съм със силно прокапиталистическа и дясна политическа ориентация до степен, че Костов ми е твърде ляв. Според мен държавата трябва да спре да дава пенсии и да взима пари за тях. Също така, съм крайно либерален (но не либераст), особено по отношение на икономиката. Според мен трябва да се разрешат всякакви наркотици, проституция, хазарт и да се облагат с данъци и да няма никакво регулиране на цени и монополи от страна на държавата. Обикновено гласувам на първо място срещу БКП и (ако мога) за сините нищо, че Костов ми бие в ляво. Не смятам, че политиците са виновни за всички беди в тая държава, или дори за повечето. Също така смятам, че от 1997 насам положението не се е влошавало в нито един момент, а доста често се е подобрявало.

   Държа да подчертая, че горното по никакъв начин не са възгледите на предлагания от мен кандидат-президент. Всъщност, в някои случаи те се различават съществено. Той изглежда доста недоволен от ниския размер на пенсиите например, но не обещава да ги увеличи, защото не е идиот и защото знае, че морето не е до колене. Той смята, че всички политици са еднакво лоши, с което аз не съм съгласен и без проблеми мога да ги степенувам, което означава, че винаги намирам смисъл да гласувам, за разлика от него.

    Нека преди да разгледаме мотивите на различните видове гласоподаватели, да обърнем внимание на някои качества и критики към Светльо, когото ще наричам El Presidente:

1. Гласовете за El Presidente не се губят. Дори да не спечели изборите, гласовете за този кандидат не са загубени, защото на тези избори той е символ, че промяна може да има и поне няколко човека я искат. Ще преброим колко хора не ги кефи да ги представляват закачалки за костюми. Никой от другите кандидати не може да се похвали с такова нещо на национално ниво. Волен Сидеров беше подобен жълт картон на предишните избори, но той беше някак си негативен и заплашителен, докато El Presidente е положителен. Ако гласовете за Волен Сидеров казваха: "ако не се осъзнаете, може да стане лошо", то гласовете за Светльо казват: "ако не се осъзнаете, може пък да си дадем труда да ви сменим с някой по-добър". Любимата ми част от кампанията на El Presidente е настойчивото напомняне, че тея, дето са на власт, си ги избираме ние. Няма някаква велика конспирация, и колкото да не искат да го признаят някои хора, нито автобусите от Турция, нито някаква измама избират управляващите. "Нали знаеш как стават тея неща?" Да, знам. Отиваш и гласуваш.

2. "Добре де, протестен вот, ама какво ще стане, ако вземем, че го изберем? Няма ли да направи беля?". Ами, не. Първо: президентът в тази държава няма никаква реална власт. Той е просто човек с повече телевизионно време. Някой ще каже, че президентът е главнокомандващ на армията, но това е само, ако държавата е във война, а в останалото време не взима никакви решения, а просто поздравява войниците със "Здравейте войници". El Presidente всъщност има данни да го прави по-добре от другите кандидати. Може би се притеснявате, че ще ни изложи? Това първо не е прецедент и няма някакви трагични последствия (вижте Италия например) , но още по-важно е, че това, че El Presidente е прост, всъщност е мит. Той е завършил математическа гимназия (най-уважаваното от мен училище) и е учил в УНСС. Със сигурност може да е сериозен и да говори, без да се лигави. За да се убедите в това, просто потърсете произволно интервю, в което говори за карате. El Presidente всъщност е сравнително ерудиран. Колко от вас изобщо са чували за аферата Драйфус, за която El Presidente има песен (вярно, че в песента става въпрос за повръщане)? Колко от вас знаят кой всъщност е Бате Гойко?

3. Президентът се предполага да представлява народът и El Presidente е най-добрият избор. Вече съм казвал, че според мен Светльо & the Legends са най-българската група. Ще си позволя да се самоцитирам:

  "Неговата група свири най-българската музика. Представете си за момент, че трябва да обясните всичките закачки, игри на думи и дори музикални заигравки с неща като дунавското хоро на някой чужденец. Всичките фигури като дядо Стефчо и Веселин Маринов, които те споменават. Дори полуанглийският текст на парчета като "Let Me да те Love You" е типично българско смесване на езиците. Няма други музиканти, толкова тясно свързани със съвременната българска народопсихология (и чрез текстове, и чрез музика), както Светльо и неговите Легенди. Затова и няма друго българско парче, което за три седмици да натрупа 100 000 сваляния от Интернет като "Боли ме гъза"."

   Не става въпрос за някакъв изкуствен, възрожденски патос и рецитиране на Вазов. Става въпрос за истинския, съвременен българин от плът и кръв, този, когото срещаме по улиците, с всичките му добри и лоши качества. Светльо не спестява нищо. Истинският българин псува, говори на полуанглийски и го боли гъза, но все пак намира сили да се шегува с това и понякога дори да се усмихва.

   И така, кой искате да ви представлява?

4. El Presidente е брутално честен. Има доста примери, като за мен най-силният е музиката му, но ще дам нещо по-конкретно. Гледах го в някакво предаване покрай кампанията и го питаха с колко пари живее. Без да се колебае, той отговори: "1600 лв." Аз лично нямам какво да крия за доходите си и пак бих се замислил сериозно преди да ги обявя по телевизията, а какво остава да видим някой от другите кандидат-президенти да отговори толкова директно С ЧИСЛО.

   И така, да видим защо точно ТИ трябва да гласуваш за El Presidente.

   Може би ти си доволен от управленията на БКП, ГЕРБ, Атака или Гоце (участващ в тези избори под името Меглена Кунева). В този случай, аз няма какво да ти казвам, за кого да гласуваш. Може би си бездетен пенсионер, а може би Плевнелиев ти е чичо. Има съвсем валидни причини човек да гласува за тези кандидати. Като един истински капиталист ,аз твърдо вярвам, че всички ще сме по-добре, ако всеки си гледа интереса. Не виждам нищо неморално да гласуваш за чичо си например, нищо, че може да не го смяташ за най-добрия избор за народа като цяло. Всеки си гo вади(интереса), отиваме на избори и си ги мерим - това е демокрацията.

   Може би си от хората, според които е все тая кой ще е на власт, и твоето положение няма да се промени, както и да се разпределят гласовете на тези избори. Тогава ти предлагам да избереш El Presidente, защото е по-красив от другите и речите му ще са по-забавни. Все някъде ще ти се наложи да видиш мутрата на бъдещия президент, така че по-добре да си избереш красив.

   Може би си от хората, които гласуват за по-малкото зло и си избираш според ситуацията някоя класическа партия. Тогава трябва да гласуваш за El Presidente, за да им дадеш да разберат, че не ги харесваш толкова, без това реално да им пречи да работят (щото все пак това не са парламентарни избори). Нека разберат точно защо са на власт!

   Ако си от хората, които са отвратени от политическата система и смятат, че всички са боклуци, не мога да си представя по-добър начин да им покажеш среден пръст от това да гласуваш за автора на "Грозна си като салата", "Майките", "Кой намаза със лайна" и други уважителни песни. El Presidente ще е някаква промяна и със сигурност не е като сегашните.

   Ако идваш от моята посока на твърдо син гласоподавател, със сигурност знаеш за скандалите около сегашния кандидат-президент на десните. Да оставим настрана, че пак успяха да се скарат. Ако има нещо, което ме обижда повече от лицемерието, то това е тъпотията. Искам да знам кой е тоя МАЛОУМНИК, дето му хрумна великата идея ДА ДОНЕСЕ ЦИГАНИ ДА ГЛАСУВАТ НА ВЪТРЕШНИТЕ ИЗБОРИ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ. Колко трябва да си тъп, за да го направиш това? Разбирам да купуваш цигански гласове, за да спечелиш истинските избори. Все пак после може да използваш властта, за да си върнеш парите или дори за някакви по-идеалистични цели на принципа "целта оправдава средствата". Обаче на вътрешни избори като е очевидно, че истинските няма да бъдат спечелени... ЗАЩО?

   Надявам се когато El Presidente вземе повече гласове от Румен Христов, сините олигофрени най-после да се освестят и да престанат да си делят шепата избиратели, сякаш са им гарантирани. Аз лично познавам над пет човека, които иначе са твърдо сини, заявяващи съвсем публично, че ще гласуват за El Presidente и дори агитират за него други сини избиратели. Аз лично обработих баща ми. Даже смятам, че Костов ще пусне бюлетина за Светльо, но няма да го каже публично.

   Не вярвам много хора да са прочели чак дотук, но ми свършиха идеите. Ако някой има още предложения за типове гласоподаватели, които трябва да гласуват за El Presidente, или има възражения към него, които не са разгледани тук, моля да ги изложи в коментарите.
Tags:   bulgarian 
Posted by:   Stilgar
13:02 10.10.2011

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   JOKe (Unregistered)   on   13:17 10.10.2011

Не вярвам много хора да са прочели чак дотук, но ми свършиха идеите
хахахах
аз го прочетох ве :Д
честно казано аз веднъж гласувах за един за кмет на пловдив щото ми приличаше на Мистър Биин true story колкото за тези избори колкото и да чета да се разкарам до Пловдив баш тогава за да пусна някаква си бюлетина .... ша видим :Д

Posted by   Stilgar   on   13:23 10.10.2011

BTW gledah skoro edin poznat postna che bilo mnogo lesno da se podade zaiavlenie za glasuvane na drugo miasto. Stavalo i online.

Posted by   Aз (Unregistered)   on   13:27 10.10.2011

Аз се сещам хора :)
Не биха гласували, по техни думи, защото няма смисъл. Няма да спечели. Цитирам, затова не пиша "ло" на смисъл.
Тук опираме до believe....

Posted by   Stilgar   on   13:49 10.10.2011

Работата е там, че и да не спечели ПАК има смисъл. Политиците искат хората да гласуват за тях и ако хората гласуват за някой друг те си задават въпроса "защо гласуват за него и какво мога да направя за да гласуват за мен"

Posted by   afxx (Unregistered)   on   17:45 10.10.2011

Светльо президент!! ;-)

Posted by   Windom Earle (Unregistered)   on   01:03 11.10.2011

"Работата е там, че и да не спечели ПАК има смисъл. Pолитиците искат хората да гласуват за тях и ако хората гласуват за някой друг те си задават въпроса "защо гласуват за него и какво мога да направя за да гласуват за мен"
-----------

твърде малко хора знаят за тази кандидатура, така че едва ли политиците ще се трогнат. :) ама ще гласувам де, може да излезне нещо.

Posted by   Stilgar   on   01:33 11.10.2011

Emi kolkoto tolkova. Iavno drugite sa dovolni ot drugite kandidati shtom ne gi interesuva koi se e kandidatiral.

Posted by   Guest (Unregistered)   on   17:49 11.10.2011

Ще гласувам за Светльо защото е искрен и искам поне това да му е наред на моя Президент.
А тия дето ги мързи да четати да гласуват ще ходят да мият чинии и да берат картофи.

Posted by   stoiko (Unregistered)   on   13:56 13.10.2011

misho, toia bial shrift na cheren fon mi raztopi moza1!2@#!@ (epileptichen pripadak)

Posted by   Stilgar   on   14:07 13.10.2011

mi ne iskash li da contribute-nesh niakakuv tumen i sin design za toia open sos proekt?:)

Posted by   ___XXX_X_XXX___   on   03:18 14.10.2011

Аз съм вече дърт ама нищо, пак да си кажа. Мъчно ми е като чета млади хора да пишат "да се разкарам до Пловдив баш тогава за да пусна някаква си бюлетина .... ша видим". Вече 30 години гледаме, половината ни живот мина а ние продължаваме да гледаме. Лошото е, че и тези след нас и те гледат ли гледат и се успокояват с "Ще се махна от тук". Ясно е, че "всички са един дол дренки", "от избирателите нищо не зависи, важно е кой брой бюлетините" и т.н. Ама е време на тях да им стане ясно, че скоро дясната ни ръка ще им влезе в аналните отверстия с широко разтворени пръсти. Дали ще го направим по "цивилизован" начин - чрез гласуване, или по "нецивилизован" - со малко кютек - няма особено значение, въпреки че втория вариант е по-зрелищен. Колкото повече отлагаме тази манипулация, толкова повече одъртяваме. Да, никой не е безсмъртен нито пък богоизбран - и вие ще остареете и ще започнете да си задавате въпроси "Ама що така стана, ама то туй онуй...".

Бахти къв съм умен и кви яки неща пиша, чак ме заболя гъза...

Вярвам, че този текст на Хиподил е поздрав към Гоце (из текста на песента "Трипер"):
Хванах си пера нечетни
от девойка малолетна,
мамка му, сега отеках
пускам лава като Етна.
Сутрин се събуждам с капка,
ако съм си легнал в слип,
а когато уринирам
го извършвам с мощен вик.

Posted by   Guest (Unregistered)   on   19:47 08.09.2012

Бе не съм навътре в политиката, ама пишеш, че си с дясна политическа ориентация, пък после, че си либерален. Оксиморонно. Десните са консерватори, либерализма - левите. Или аз нещо не съм разбрал...

Posted by   Stilgar   on   19:55 08.09.2012

Ами не е точно така. Политическият спектър обикновено е по-скоро квадрат. Страните са съответно либерален vs консервативен и икономически десен vs социален. В USA например големите партии са Републиканците които са десни и консервативни и Демократите, които са леви и либерални, но комбинацията не е задължително такава. Хората с икономичски десни и социално либерални идеи на запад ги наричат libertarian - http://en.wikipedia.org/wiki/Libertarianism

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: