Mortal Kombat печели наградата "Игра на годината според Stilgar" 2011

Mortal Kombat печели наградата "Игра на годината според Stilgar" 2011
   През изминалата 2011 играх необичайно много игри особено предвид наличието на StarCraft II, който също играх обилно. Преди да обясня защо победителят е този, който е ще направя кратък разбор на игрите които не спечелиха.

Duke Nukem Forever


   След безумно дълъг период на разработка и фалит на 3D Realms, Duke Nukem Forever все пак бе завършена от Gearbox и излезе на пазара. За съжаление играта беше по-скоро лоша. Графиката изглеждаше сравнително зле, но за сметка на това беше тежка, а геймплеят беше твърде конзолен за игра с участието на Duke. Duke Nukem Forever в никакъв случай не беше неиграема, но легендарният статут на оригинала и времето за разработка превърнало я в Internet meme повиши очакванията неимоверно и отношението на критиката беше безкомпромисно. Играта е интересна от историческа гледна точка и е нещо като обобщение на развитието на игрите през петнайсетте години през които беше разработвана. Хуморът и гейм дизайнът са сбирщина от всичко случило се през това време. Излизането на това заглавие е особено важно защото то отваря вратата за бъдещи и надявам се по-качествени приключения на най-култовия гейм персонаж (и изобщо не ми пука за Mario).

Dead Island


   Dead Island беше най-голямото разочарование за тази година. Идеята на играта (RPG + shooter) има доста потенциал в зомби апокалипсис средата и художниците работили по играта бяха сътворили чудеса, включително великия трейлър, но всичко останало в това недоразумение беше тотално недоклатено и ясно личеше, че се нуждае от поне още половин година работа, ако не и цяла. Играта беше БЕЗОБРАЗНО бъгава, много грозна от техническа гледна точка и съдържаше множество абсурдни куестове и дизайнерски решения, които пречат да се потопиш в иначе приличната атмосфера и история. Тази игра направи пропиления потенциал на Duke Nukem Forever да изглежда почти като успех. За първи път ме е яд, че съм дал пари за игра.

Hard Reset


   Hard Reset беше доста приятна, неангажираща пуцалка на скромна цена. Цели елементи от една нормална игра бяха направо пренебрегнати (например историята беше безобразно смотана), но тези на които беше обърнато внимание бяха съвършени. За съжаление на играта и липсва размах за да стане игра на годината.

Rage


   Id Software издадоха нещо за пръв път от много време и то не беше много приятно. Rage е силно конзолизиран shooter натъпкан с всякакви RPG и racing безобразия. За капак изглежда зле и е цели 25 GB. Запознати казват, че технологията щяла да бъде супер в светлото бъдеще когато всички ще притежаваме по 1 TB SSD устройства, но в момента играта хем заема място хем е грозна от близо. За първи път игра на id ме разочарова. Не че беше толкова лоша, обаче това са id – една от компаниите в личната ми света троица – id Software, Blizzard Entertainment и Valve Software.

Halo: Combat Evolved Anniversary


   Освен всичко друго тази година играх и shooter на конзола. За целта играх най-истинския и класически shooter за конзола, а именно Halo. За десет годишнината от излизането на основната движеща сила зад Xbox Microsoft решиха да направят remake с нова графика, което идеално ме устройваше. Управлението беше мъка, но пък играта беше на доста високо ниво особено като се има предвид, че е правена преди десетилетие. Мисля, че ще изиграя другите от поредицата.

Portal 2


   Дълго мислих дали Portal 2 не е играта на годината защото резултатът с Mortal Kombat беше почти равен, но победителят може да е само един. Portal 2 е просто още много Portal. Както знаем Portal спечели наградата "Игра на годината според Stilgar" за 2007. Няма да обяснявам защо Portal 2 беше основен конкурент на Mortal Kombat защото причините са същите каквито бяха за първия Portal през 2007. Причината поради която Portal 2 не спечели приза за изминалата година беше, че нямаше нови причини да спечели. Играта беше просто още от същото. Дори новите механики в пъзелите бяха някак си... като старите.  Горещо препоръчвам играта на всички.

Mortal Kombat


   През изминалата година една от двете най-велики поредици във fighting игрите Mortal Kombat се прероди. Историята на играта започва от начало и този път всъщност има история. За мен Street Fighter и Mortal Kombat винаги са били много различни игри. Street Fighter е сериозна и състезателна, докато Mortal Kombat е хаотична и не става за много сериозна игра, но за сметка на това е изключително брутална и кървава, което я прави някак си неангажираща и забавна. Новата Mortal Kombat без съмнение е най-доброто от "несериозните" fighter игри. Тя е свръх брутална и зрелищна. Не мога да опиша защо. Трябва да се види как Sub Zero замразява далака на противника и го чупи през ренгенов изглед за да се разбере. Дори историята е подобаващо абсурдна.

   Единствената ми забележка е, че fatality упражненията стават все по-сложни. В оригиналния Mortal Kombat те бяха много семпли (извадено сърце, откъсната глава) и това ги правеше много по-фрапиращи от сегашните акробатични изпълнения.

   Mortal Kombat не е игра за всеки, но е най-доброто в жанра си. Поредицата беше почнала да загнива, но този рестарт със сигурност ще я съживи. Играта е просто шедьовър на абсурдното, безсмислено насилие в стил Тарантино. Като добавим симпатиите ми към жанра, носталгията която изпитвам към поредицата и фактът, че дизайнерите са успели да вкарат иновации дори в такава абсурдна област с ръка на сърцето награждавам Mortal Kombat с престижната награда "Игра на годината според Stilgar" 2011.
Tags:   bulgarian games 
Posted by:   Stilgar
05:19 16.01.2012

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   W.E. (Unregistered)   on   01:00 17.01.2012

Posted by   Kernel Sanders (Unregistered)   on   16:15 17.01.2012

Компютерските игри са за деца и тийнейджъри: истинските мъже пият бира, четат вестници, поправят си фолксвагена и гледат футбол.

Posted by   trx   on   16:43 23.01.2012

... и знаят всички fatality-та на мортала найзуст!

Posted by   Stilgar   on   17:03 23.01.2012

Абе, trx, неграмотник! "най-зуст" се пише с тире!

Posted by   JOKe (Unregistered)   on   15:12 03.02.2012

а бе пак пропусна яките игри 2011.. за мортал комбат ша ми пише ОМГ :)
Total FAIL ... нито игра Skyrim нито Witcher 2 нито Deus EX а ся преди да ме спреш и да кажеш RPG-та не играя ами шуутърите игра ли ги ? Crysis 2, Battlefield 3 и Modern Combat 3 ? ся ще кажеш те не са нито на ID нито на Valve нито на Близард ами и MK не е :) АЗ предлагам да промениш тези заглавия.
Не на Игра на годината според Stilgar а "Игра на годината от бозите дето игра Stilgar" :) :PPpPP :D ах нафлеимих :Д

Posted by   JOke (Unregistered)   on   15:13 03.02.2012

опа Modern Warfare de не Combat :) Gameloft са виновни !

Posted by   JOKe (Unregistered)   on   15:15 03.02.2012

За мен игра на годината беше SKYRIM .... или SWTOR ... не аз бих сложил SKYRIM.

Posted by   Stilgar   on   15:40 03.02.2012

Igral sum dostatuchno igri v janra na Battlefield i Modern Warfare(vkliuchitelno predishni BF i CoD) za da znam che sa mi bezobrazno skuchni i drazneshti.

Niamam koi znae kakvo protiv RPG-tata, no sus sigurnost predpochitam dobur MK pred dobro RPG. Potencialut za zabavlenie e mnogo po-goliam v MK otkolkoto v trupaneto na tochki v niakakva statistika.

Posted by   Guest (Unregistered)   on   04:21 12.03.2012

There are no games more stupid than the ones that require the skill of losing time. Any road followed precisely to its end leads precisely nowhere. Climb the mountain just a little bit to test it's a mountain. From the top of the mountain, you cannot see the mountain. Time is limited and therefor we have to spend it wisely.

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: