Дни на Microsoft 2012

Дни на Microsoft 2012
   Две седмици след като открих концертната 2012 открих и IT-конферентната 2012 с новото издание на най-разтоварващата конференция – Дни на Microsoft. Наричам я разтоварваща защото има дух, който напомня повече на панаир отколкото на университет. Лекциите се съпътстват от множество томболи, игри и други веселби. Също както предишни години конференцията имаше тематика, но за разлика от други години този път мотото беше тотално безидейното  "Вземи всичко", което за мен нямаше никакъв смисъл, но думата "всичко" се мотаеше навсякъде из материалите за конференцията.

   Според Facebook страницата на конференцията са участвали 800 човека, което подозирам не включва само тези, които са си платили за участието, а и персонала, но все пак числото е впечатляващо особено предвид факта, че за участие се плащат едни прилични пари. Мястото вече традиционно за събития от такъв мащаб беше кино Арена в Младост. Вместо дежурните раници този път получихме също толкова безполезни калъфи за лаптоп, но поне са безполезни по различен начин. Телерик и Microsoft раздаваха тениски в различни игри и този път размерът беше M, което е напредък от последния път на DevReach, когато бяха S. Както е тръгнало следващият път наградите може да стават за дебели програмисти като мен. Разбира се имаше и по-смислени награди като телефони, лаптопи и други, които както винаги не спечлих. КОРУПЦИЯ!

   А сега това, което милионите ми читатели очакват с нетърпение – разборът на лекциите:

   Keynote за Windows 8 от Michael Platt, директор за разработка и платформа (каквото и да е това). Демо на Windows 8 заедно с инструментите за разработка и Store-а. Въпросният Store поддържа всички страни на света освен четирите страни под икономическо ембарго от САЩ. Нещата са сериозни.

   Windows Server "8" Beta от Luka Manojlovic – презентация за новият Windows Server от някакъв агент, който твърди, че работи в hosting provider където са Linux-free, тоест дори DNS-ите и router-ите са Windows машини. Показа интересни неща, които не можаха да ме запалят много защото просто са далеч от моите проблеми. Сред по-интересните бяха динамичното разширяване на storage-а, преместването на виртуална машина на друга физическа машина докато се копира файл без копирането да се прецака и най-вече фактът, че сървърът вече не само работи без GUI (то и 2008 може), но GUI-то може да се инсталира и деинсталира по желание. Според лекторът това било за пред Linux феновете и като си тръгнат си го инсталираш.

   Building a Real World Windows Phone Application in 60 Minutes с лектор Guy Burstain си беше точно това, което заглавието казва. Доста впечатляващо колко неща могат да се направят за това време ако знаеш какво правиш. Приложението имаше различни страници, карта, изпозлваше сензори и се хранеше с данни от web услуга. От страна на разработката също нямаше компромиси. Използваше MVVM шаблон и Sample Data за дизайна.

   The Developer Opportunity: Introducing the Windows Store от Michael Platt беше най-важната лекция на тази конференция защото обясняваше как точно ще си спечеля първия милион. Windows Store ще поддържа безброй варианти за разфасоване на покупките включително абонаменти, in-app purchases и реклами. Това обаче не е най-важното. Най-важното е, че не може да се публикуват приложения от български разработчици. Разбира се дръпнах една прочувствена реч как не може да не се поддържа страна от Европейския Съюз, в която има клон на Microsoft, HQ на Telerik и клон на Infragistics както и Microsoft-ска конференция с 800 човека. Лекторът нямаше какво да ми каже освен, че ще предаде feedback-а и да ми даде книга. След лекцията поговорихме малко за проблемите с интернационализацията на пазара и интеграцията на потребителските account-и. Изводът до който стигнахме беше, че надеждата е в Windows. Ако Sinofsky разбере, че някой не ползва Windows правилно защото например account-ът му е вързан с Xbox, а в съответната страна не се поддържа Xbox, някой в Xbox дивизията ще страда. Ако работиш в Microsoft не е здравословно да пречиш на Windows.

   Windows Phone Multitasking and Fast Application Switching беше лекция за нещото приличащо на multitasking в Windows Phone. Да си призная не научих нещо ново по темата, но докато лекторът Andrej Radinger правеше демо забелязах, че пише в емулатора с клавиатурата. Толкова време си мислих, че това не е възможно и цъках по нарисуваната клавиатура с мишката. Това осмисли лекцията напълно.

   Windows Phone: From Idea to Published App от най-забавния лектор на конференцията Rob Miles разказа как се прави игра за Windows Phone с XNA. Тази лекция май я бях гледал миналата година само дето не беше в контекста на телефона.

   What's New in Visual Studio 11 от Karl Davies-Barrett беше презентация на новите неща в новото Visual Studio (още известно като Depressing Edition). Всяко от многобройните подобрения беше представено много бързо. Любимото ми разбира се беше Page Inspector-ът, който може да показва, кой сървърен код е генерирал съответната част от страницата. В текущият ми проект това без съмнение е най-големият проблем, който едно IDE може да реши.

   На която и конференция да отида задължително посещавам лекцията на Владимир Чалков (ако има такава). За мен това е най-добрият български лектор. На тази конференция лекцията му беше на тема SQL 2012 – What's New for Developers. Изводът за мен беше, че НАЙ-ПОСЛЕ T-SQL започва да прилича на език за програмиране от преди 30 години (което е огромен напредък!) и инструментите за него започват да приличат на IDE-тата от преди 10 години. Има watch в debugger-а и conditional breakpoints представяте ли си! Важно е да се отбележи, че Microsoft очевидно са съгласни с мен, че МЯСТОТО НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ФАЙЛОВЕ Е В БАЗАТА и след въвеждането на FILESTREAM типът в SQL Server 2008 сега вече предлагат и File Tables, които се виждат като мрежов ресурс и могат да се ползват през нормалните инструменти за достъп до файл, но SQL Server гарантира транзакционност, referential integrity и други подобни глезотии. А, да, на идиотите най-после им е увряла тиквата и са сложили синтаксис за странициране на резултати. Windowing функциите също изглеждат интересно.

   Developing F# Mobile Web Applications with WebSharper от Adam Granicz беше интересна презентация за F# Web Framework наречен WebSharper, който много ми напомня на GWT защото съдържа компилатор до JavaScript за клиентската част. За съжаление лекцията започваше с дълга маркетинг част и не показа достатъчно от самият Framework. По-специално не видях как се работи с темплейти защото генерирането на HTML с F# код не е особено полезно в реална ситуация където има хора, които разбират HTML и CSS, но не и F#. Също така е интересно да се види как библиотека написана на F# се превръща в JavaScript библиотека, което би било изключително полезно за написването на библиотека за физика например. Въпреки че не ги видяхме лекторът отговори положително на въпросите ми дали тези неща са възможни. От нещата в презентацията силно впечатление ми направиха силно типизираните URL-та.

   Последната лекция, която посетих беше MVVM Applied: From Silverlight to Windows Phone to Windows 8. Това беше много любопитна демонстрация как е възможно да се използва един codebase за написване на MVVM ViewModel код, който се преизползва от Silverlight, WP и Windows 8 приложение. Лекторът Laurent Bugnion е човекът зад популярният MVVM Light Toolkit.

   Като цяло доста приятна конференция. Щеше да е добре да ми дадат някоя награда и да направят feedback-ът да се дава online вместо на лаптопи в коридорите, но не може всичко да е перфектно.
Tags:   bulgarian events 
Posted by:   Stilgar
03:53 02.04.2012

Comments:No comments yet.
Post as:Post a comment: