Какво е добра игра (според Stilgar)

Какво е добра игра (според Stilgar)
   Ако ти се налага да обясняваш нещо повече пъти от определен брой, то правилната постъпка е да се напише статия, за да може следващия път просто да се даде линк. Този брой е точно две и по темата "Какво е добра игра" аз отдавна съм го минал. Само в последните седмици ми се наложи да го обяснявам няколко пъти покрай излизането на Diablo 3.

   Първият критерий за добра игра, разбира се, е как е направена. Дори да не харесвам жанра или основната концепция, понякога се възхищавам на професионализма на разработчиците. Пример за много добре направена игра, чиято концепция не харесвам, е World of WarCraft. Играта изглеждаше доста прилично за машините, на които работеше. За сравнение Lineage 2 беше по-тежка и по-грозна, което не личеше на статични снимки, но ставаше болезнено ясно в момента, в който видиш как се движат героите в Lineage, махайки крака във въздуха. WoW беше техническо чудо с мащаба на ИТ инфраструктурата си. Играта беше мащабна и впечатляваща - с над петдесет зони (по времето когато излезе, сега са още повече), с уникален облик и дизайн на противниците. Имаше също много добри дизайнерски решения като "rested status", който удвояваше получения experience за хора, които не са играли скоро, или механики като "Bind on Equip", които предотвратяват бруталната девалвация на предметите. WoW е прекрасна игра, само дето е доста тъпа.

   Вторият и по-важен критерий за добра игра за мен е дали играта предоставя някакъв интелектуален стимул. Разбирам, че на някой може да му е голям кеф да хвърля зарче и да се опитва да познае резултата, но дори хората, които намират това за страхотно забавление, едва ли ще претендират, че е особено интелектуално. Аз нямам нищо против на хората да им е забавно нещо, което намирам за тъпо, но не приемем довода "Щом е забавно, значи не е тъпо." Тъпо е, нищо, че е забавно!

   А кои точно игри осигуряват интелектуален стимул и не са тъпи?

   Първата категория са игрите със силна история и атмосфера. Те са еквивалента на добър филм или книга. Те са изкуство. Моят фаворит в тази категория е Grim Fandango. Както другите видове изкуство и на този главната цел не е да забавлява, а да предаде някаква идея или послание.

   Втората категория са пъзелите. Това са игри, в които хора са направили дизайна на предизвикателствата и обикновено целта е да се сетиш как да ги преодолееш. Най-добрият пример за такава игра е Portal. Този жанр е също най-подходящият за мобилни игри, защото е много трудно да постигнеш сериозна атмосфера на мобилно устройство. Важно е да се отбележи, че всяка single player или co-op игра може да бъде разглеждана като пъзел. Все пак целта е да минеш през кампанията, която е измислена от дизайнерите. Според мен хубавите пъзели са тези, които наблягат на измислянето на решението, а не на изпълнението и не се опитват да пробутат някакво фалшиво преиграване. Добрите пъзели не се преструват на състезателни игри и гледат да направят очевиден факта, че ако си минал някакво препятствие веднъж, няма смисъл да го минаваш пак. Забележете, че едно препятствие може да бъде умножено в много препятствия. Например, за Portal ентусиастите е осигурено допълнителното препятствие - да минат играта с минимален брой портали. Работата е там, че ако един път го минеш с някакъв брой портали, няма съмнение, че можеш да го минеш пак и няма смисъл да го правиш. Това е голямата разлика между пъзел игрите и цикльорските игри като Diablo. Diablo играчите продължават да убиват босовете за предмети дори след като са ги убили много пъти, въпреки че им е ясно, че това вече не е предивикателство. Трябва да добавим, че предизвикателствата в Diablo много често се базират не толкова на стратегия, а на екипировката на героя, която се подобрява само и единствено с преиграване на едни и същи места. Няма да коментирам колко зле е AI-то на противниците.

   Третата категория ми е любима – състезателните игри. Като казвам състезателни игри, нямам предвид игри с коли, а игри, на които може и целенасочено са правени да има състезания и турнири. Най-добрият пример за състезателна игра е шахът. Моите любими състезателни игри са StarCraft, Quake и Street Fighter. Състезателните игри предлагат практически безкрайна интелектуална стимулация, защото не само трябва да измислиш как да победиш в конкретната игра, а и не е гарантирано, че ще можеш да използваш това, което си измислил, в следващата, защото противникът е жив, мислещ човек, който може да се адаптира. Дори да се използва една и съща стратегия за спечелването на играта в краткосрочен план, това няма да помогне в дългосрочен, защото с увеличаването на уменията и репутацията си играчът бързо ще попадне в среда, където ще се изправи срещу по-добри и адаптивни противници.

   Често срещана критика е, че игри като StarCraft са цикльорски. Основната мотивация на тази критика е, че придобиването на добри умения за бързо и точно управление на единиците (стрелба и скоци в Quake, изпълнение на удари в Street Fighter) изисква доста практика и повторения. Това е истина и според мен е тъжно следствие от факта, че тези игри са в реално време. Интересно е да се отбележи, че много хора се възхищават на тези умения и ги наричат "skill". Смята се, че зрелището в играта е всъщност това, което я прави интересна за гледане, като да гледаш как футболист вкарва гол от извън наказателното поле в горния ляв ъгъл на вратата. Много пъти съм спорил с хора, които защитават тази теза и не съм съгласен с нея. Не харесвам и футбол. Друга важна подробност е, че хората, които не са играли достатъчно съответната състезателна игра, често нямат добра представа какво точно представлява бързото управление на играта. То не е само и единствено мускулна памет, рефлекси и точност. То е също така способността да се ориентираш бързо в ситуацията, да измислиш бързо реакцията си и да преценяваш къде да инвестираш ограниченото си внимание. Последното се явява нещо като ресурс в играта, който може да бъде инвестиран по различни начини. Всичко това са чисто интелектуални предизвикателства, които могат да се случат само в игра с ограничено време. За съжаление това означава, че трябва да се примирим с нуждата от известен брой тренировки. StarCraft играчът Savior доминираше StarCraft сцената дълго време с APM (действия в секунда, най-популярната мярка за механичните умения на StarCraft играчите), което беше почти наполовина на някои от съперниците му. Сигурен съм, че и в Quake най-точните играчи не са винаги тези, които печелят турнирите.

   Ако не харесвам толкова частта от играта свързана с тренировки, защо тогава любимите ми игри са в реално време, а не са шах или Heroes of Might and Magic? Първо, за разлика от шаха, StarCraft е игра с ограничена информация, което вкарва известен психологически елемент на надлъгване. Това определено е интелектуално предизвикателство. Основната причина да предпочитам StarCraft обаче е, че игрите в реално време имат свойството да отнемат по-малко време на игра, което осигурява допълнителни итерации и допълнителна възможност за подобряване на уменията за същото време. Ако на HoMM направиш грешка в началото, следват два часа мъчение докато играта свърши (освен ако не я прекратиш веднага) и тридесет загубени минути преди момента с грешката. Ако на StarCraft направиш грешка, наказанието е само 15 минути и имаш възможност да направиш нова игра, като вече си се поучил от грешката. Множеството итерации позволяват на играча да напредва по-бързо и осезаемо и на играта като цяло да еволюира по-бързо. По-бързите игри позволяват по-лесно провеждане на турнири и възможността хората да играят когато имат един свободен час вместо пет.

   Няколко пъти споменах, че намирам игри като Diablo и WoW за тъпи. Самото игране на тези игри не е сериозно интелектуално предизвикателство в дългосрочен план, но е редно е да отбележа, че съдържат нещо като мета-интелектуално предизвикателство. Те са силно социални. Гилдиите (участието в гилдии е задължително на високото ниво на игра) в WoW (и до голяма степен търговията) без съмнение изискват сериозни социални умения и са интелектуални предизвикателства. Аз обаче предпочитам по-формални, математически предизвикателства, представени от самата игра, вместо разправията с хора. Аз съм асоциален. Поради тази причина така и не свикнах с игри с големи отбори като League of Legends и DotA (те имат и други проблеми, които няма да коментирам тук) или смисления, състезателен Counter-Strike (след версия 1.5, преди това играта беше просто ужасна по други причини).

   Изброените горе категории не се изключват. Много често игри застъпват повече от една категория. Например цитираната горе Grim Fandango е предимно в първата категория (на изкуството), но сериозно застъпва втората (на пъзела). Portal пък е предимно във втората, но сериозно настъпва в първата. Една игра може да е средна работа във всяка от тези категории, но все пак да я харесам, защото комбинира достатъчно елементи от тях, особено ако е кадърно направена. Понякога ми се случва просто да не ми хареса игра, която е хубава по всички обективни причини, или да се зарибя на игра, за която не мога да си обясня как така ми харесва. В това няма нищо лошо. Лошото е когато хората претендират, че играта, която играят, не е тъпа, само защото ги забавлява, или разправят, че друга игра е тъпа само защото не ги забавлява без да гледат обективните причини. Не е правилно така! Правилното е, както мисля аз. :)
Tags:   bulgarian games 
Posted by:   Stilgar
00:30 01.06.2012

Comments:

First Previous 1 2 Next Last 

Posted by   trx   on   13:37 01.06.2012

Искам да коментираш някъде проблемите на DotA :) Усещам че ще е забавно :)

Posted by   Stilgar   on   13:51 01.06.2012

Ami niama da e mnogo zabavno. Osnovniat problem na DotA i LoL e che e mnogo trudno da gi nauchish. Learning curve-a na igrite e mnogo strumen zaradi ogromniat broi geroi, umenia i predmeti (Dori StarCraft, koito e nai-kompleksnata igra ot spomenatite ot men e dosta po-skromen). Osven tova igrite sa bavni - srednata DotA igra edno vreme produljavashe 1 chas. Tova suzdava problem s iteraciite i nauchavaneto, koeto bez tova e trudno. Osven tova DotA imashe problem s infrastrukturata i organiziraneto na machovete zashtoto beshe mod za WarCraft III. Tozi problem v suvremennite dotoidi veche e reshen sus seriozni matchmaking sistemi.

Posted by   Alex (Unregistered)   on   14:11 01.06.2012

Да всъщност, но нека да коментираме по-нови игри, да кажем LoL като по-наложил се. Защото останалите са някак си недо.. играни. Ще ми е интересно да чуем :) Защото точно тази игра попада в повечето от критериите на Stilgarа :) Learning curve-a се определя от това, да можеш да намериш закономерността и общото в "skills" на героите, а те са няколко, само комбинацията на "skills" в героите е различна, както и "items" които обаче разглеждай, като в SC. Примерно срещу еди си каква комбинация от герои, този item ти носи повече полза от другия. Нали те кефят математически проблеми, а този е точно такъв :)) Останалото е оня другия "skill" който придобиваш с играене.

Posted by   JOKe (Unregistered)   on   14:31 01.06.2012

ima izvestna logika v dumite na Alex. 1vo ot nqkolko dni commentara v LOL mi e Diablo 3 = Fail i to ne samo na men fakt e che free igra struvashta nishto e pyti po dobra ot pochti vsqka igra bilo to multiplayer koqto sam igral naposledak (SWTOR,D3,etc) prsoto NE PISVA moje bi to4no zaradi golemiq broi geroi. Istinata e che da se nauchish kak da countervash geroi ili pone kakvo pravi geroi ne e tolkova trudno deto se vika gledash 20 film4eta s magii proash 10te free geroq i si pripolovil geroite. Istinata e che za 1 mesec shte znaesh pochti vsichki geroi ili pone kakvo pravqt ne che shte moje da igraesh s vsichki no to i ne ti trqbva da igraesh s vsichki. Kolkoto za prodaljitelnostta na igra NE e verno ne otnema 1 chas. Vsyshnost povecheto igri v koito se ligavq padame i svyrshvat za 20min :D ima i takiva deto biem i svyrshvat za 30min realno povecheto igri moje bi sa 45min sredno po 1 chas sym igral maksimum 1-2 igri do sega. Govorq za LOL nqkoi drugi igri kato DoTa i HoN dokolkoto znam sa malko po mudno i learning curve-a e po truden nai malko zaradi deny-vaneto t.e. ubivaneto na chujdite edinici s last hit s cel da ne im davash exp koeto v lol lipsva. S 2 dumi LOL e super user friendly. Fakt e che v nachaloto vseki koito zapochne haresva ranged i magic geroi i e fakt ceh povecheto hora si ostavat i s tqh no vseki geroi e dostatachno razlichen dostatachno interesen super otlichim edin ot drug i e fakt che igrata e stranno mnogo zaribqvashta. Kato cqlo ako iamsh priateli koito q igraqt e mega zaribqvashta. Za pyrvi pyt q pusnah Septemvri 2011 i tova e igra koqto vse oshte nai malko na 3 dni puskam po vednaj mislq che tva e postijenie kato se znae che na men igrite obiknvenno mi pisvat za 2 sedmici taka che misho izigrai 10 igri posle govori specialno za LOL ... LOL ne  DOTA.. DOTA i men ne me kefeshe i spored men ubi war3 .

Posted by   Stilgar   on   14:36 01.06.2012

Ama az ne sum silno protiv LoL. Ako niakoi e razbral tova e v greshka. Predi da namerish zakonomernost mejdu skills na geroite triabva da gi znaesh teia skills kakvo praviat i kak vzaimodeistva s drugite na praktika. Za LoL ne znam no v DotA broiat skills i items beshe OGROMEN. Ima variant v LoL da sa po-malko, no me sumniava. Osven tova beshe dosta trudno da precenish na vunshen vid kakvo pravi edin skill i kolko tochno moshten e (primerno StarCraft i Quake i osobeno Counter-Strike niamat takuv problem ili pone ne e tolkova seriozen). "Easy to learn, hard to master" e mnogo vajno svoistvo na edna igra i opredeleno Dotoidite ne go pritejavat (pone chastta easy to learn). Osven tova poradi fakta che e otborna igra s mnogo igrachi v otbora spomenatite gore fatalni greshki se otraziavat na celia otbor. Edin vid si zagubil 5 puti poveche vreme kato se izdunish shtoto si go zagubil na 5 choveka. Kato dobavim i srednata produljitelnost na macha i stava goliama svinshtina. BTW kolko vreme e sredniat mach na LoL?

Osven tova az nikude ne sum kazal che DotA i LoL sa sami po sebe si tupi igri. Vse pak osnovnata prichina koiato dadoh e che ne iskam da razgovariam s hora (v igri kudeto otborut e ot 2 choveka se opraviam prilichno, no za 5+ niamam nervi), a ne che igrite sa tupi. Dopulnitelnite problemi na DotA i LoL sa prosto prichini zaradi koito bih igral Counter-Strike vmesto LoL ako imah turpenieto za seriozna organizacia na otbor.

Posted by   JOke (Unregistered)   on   15:42 01.06.2012

45min sredno tva e 5v5 klasicheska dota
ima capture 3 of 5 towers koqto prodaljava sredno 15min
ima 3v3 koqto prodaljava sredno 25min

Posted by   Stilgar   on   16:12 01.06.2012

Ami iavno LoL e po-dobre ot DotA po vsichki paragrafi, no tova prosto oznachava che vuzrajeniata mi ne sa chak tolkova silni, no si ostavat sushtite. Taka ili inache chovek mnogo trudno moje da investira vreme v mnogo sustezatelni igri ednovremenno. Osnovniat feature na sustezatelnite igri e che kolkoto poveche zadulbaesh tolkova po-interesni stavat. Ako imah vreme za 2ra sustezatelna igra shtiah da igraia Quake predi LoL. Mnogo mi haresva kolko neprikrita e Quake i kak ne se opitva da razmie otgovornostta za zagubata na otbora ili drugi faktori osven igracha. Vupreki che kato cialo ne smiatam LoL za tupa i opredeleno si e seriozna sustezatelna igra e niakude mnogo nazad v spisuka mi na igri koito shtiah da igraia ako mi ostavashe vreme ot teia predi tiah :)

Posted by   . (Unregistered)   on   18:20 01.06.2012

Винаги съм смятал, че за Stilgar-а има само една игра - CoD...

Posted by   Kernel Sanders (Unregistered)   on   18:21 01.06.2012

Кажи сега, поредицата Halo в кои от горните категории влиза?

Posted by   Stilgar   on   18:26 01.06.2012

1 i 2 sushtoto miasto kudeto vliza Half-life. Tia sigurno i v 3 vliza s edinia krak.

Posted by   . (Unregistered)   on   18:28 01.06.2012

Не разбрах какво имаш против състезателните игри с хавтомобили?!

Posted by   Stilgar   on   18:42 01.06.2012

Ne vijdam niakude da pishe che imam neshto protiv tiah.

Posted by   zapetaika (Unregistered)   on   15:08 04.06.2012

А всъщност срещу кои точно игри имаш? Така и не се разбра, дай заглавия.

Posted by   Stilgar   on   15:47 04.06.2012

Diablo 2 e nai-izvestnata igra sreshtu koiato imam neshto protiv. Hem zle napravena, hem tupa koncepcia. Osven tova durja da podchertaia che da haresvam ili ne niakoia igra ne e buleva stoinost. Tova e po-skoro obiasnenie zashto haresvam niakoi igri poveche ot drugi i zashto smiatam che niakoi igri niama mnogo smisul da se igraiat sled opredeleno kolichestvo igra.

Posted by   Guest (Unregistered)   on   15:53 04.06.2012

Diablo 2 е с много проста концепция, направо е пример за KISS принципа. Играта е изцяло създадена за PvP, куестовете са само за качване на ниво, за да имаш stats + skill точки за PvP билдовете. Наистина, забавиха се доста с добавяне на опцията за ресет на уменията. Та така ... не разбрах какво е тъпото в играта, когато говорим за competetive gameplay? CS, Dota, LoL, HoN, HoMM цялата поредица, и още една дузина игри са базирани на принципа "Be the best in the highest score ... until that just smash your opponents".
Но предполагам, че ти търсиш в игрите съспенс като този на Tetris, за да ги наречеш добри.

Posted by   Stilgar   on   16:12 04.06.2012

Ti seriozno li smiatash, che D2 e "suzdaden za PvP", az ne smiatam che stava za PvP, no dori i da priemem, che gresha, ne moga da razbera kak niakoi moje da smiata che e suzdadena za tova. Durja da otbeleja che Diablo 2 e edinstvenata igra na Blizzard, koiato kato izleze, beshe totalna izdunka po purvia kriterii - kachestvo na izpulnenieto. Imashe bezumno kolichestvo bugove, GROZNA za vremeto si grafika (640x480). Po-nedoklaten produkt nikoga ne e izlizal ot Blizzard predi ili sled tova.

Posted by   Guest (Unregistered)   on   16:20 04.06.2012

Да, сериозно смятам. Ако имаш възможност прегледай героите и предметите на някой в bnet. Дори да е с PvE билд, попитай колко PvP героя има. Не дали, а колко.

Отделно "издънката" беше дело на Blizzard North, а те не са точно Blizzard. Най-малкото не са такива ламери като идиотите, дето скапаха добрата идея на WoW (говоря за експанжъна след TBC). Ако искаш, може да ме питаш дали WoW е PvP или PvE игра. Отговорът е по средата.

Posted by   Stilgar   on   16:44 04.06.2012

Ami az pogledah malko kak igraiat Diablo 2 okolo 2004-2005 kogato dosta hora go igraeha v zalata koiato vurtiah. Ne sum zabeliazal niakoi da igrae predimno PvP. Povecheto biaha neprestanen grind na Mephisto. Kogato niakoi igraeshe PvP vsichko beshe resheno predvaritelno, predpolaga na nivo build. Nikoga ne uspiah da vidia osporvana PvP bitka v Debilo 2. Intersno che horata, koito biaha smachkvani v edno PvP poniakoga pecheleha bezkompromisno sreshtu drug geroi. Viarno moje da sum gledal, niakoi s PvE builds i ot tam da idva tozi efekt, no kak puk ne vidiah teia milioni PvP igrachi deto pulniat Battle.net v igra pravena za PvP i taka i ne chuh za mnojestvoto turniri, WCG, etc. po Diablo 2 (vsushtnost chuval sum samo za 2 turnira po D2)

WoW kato pvp beshe totalno zle predi arenie, koito gi pusnaha okolo 47 godini sled originalnata igra. Znam shtoto sum probval. Osven tova ne moga da ponasiam igri, koito uj sa za PvP, no za da si konkurentnosposoben triabva da pociklish ot niakolko dena do niakoko meseca za da suberesh items. Zatova i Team Fortress 2 ne ponasiam.

Posted by   Guest (Unregistered)   on   17:51 04.06.2012

Като отваряш тема за непрестанен гринд, вземи я довърши - ако нямаш вдигнато 99 ниво, гринда винаги се прави на Hell с Baal/Diablo/Countess/Hephasto рънове, заради формулата в самата игра какви предмети могат да паднат. Смятай колко "добри" са били тези, които си гледал, дори в това тъпо циклене. Иначе ако не си успял да видиш оспорвано 1v1 в D2, то не си търсил където и както трябва.
Второ, PvE билдовете са възможно най-лесните за развиване - трябва за максималко кратко време да убиеш максимално много монстъри. Варваринът беше богопомазан с Find Item умението си, само му добавяш процент MF. Същото е и в D3, само дето на Inferno не вирееш. Или трябва да прекараш доста време в AH, за да се облечеш. Стига да имаш златото.
Трето, WCG != competetive gaming. Това е рекламно събитие. Бил съм на малко над половината от тях като зрител, така че имам някаква позиция по въпроса. Diablo не е за такива турнири, защото PvP частта му е почти на 100% направена за 1v1, а на такива събития се котират отборните игри. Изключение правят разните пуцалки, като UT и Quake, в които е въпрос на възможности да запомниш структурата на нивата, кое оръжие/броня къде се намират и къде са местата за раждане.
Четвърто! Дори чистият WoW беше PvP - твой си е бил проблема, че не си могъл да си уреждаш "улични" схватки, или да издебваш.
Пето - цикленето го има във всичко MMORPG-та.
Шесто - пак не разбрах кои точно игри смяташ за добри?

Posted by   Guest (Unregistered)   on   17:54 04.06.2012

Малка поправка - след Hephasto да се добави и Andy, и Pindleskin, а Diablo да се чете Chaos Sanct без Diablo.

First Previous 1 2 Next Last 


Post as:Post a comment: