On! Fest 2012

On! Fest 2012
   На 22 и 23 септември се проведе второто издание на "фестивала за градска култура" On! Fest. Изглежда всичко тази година беше една идея по-голямо и по-добро. Нещата не бяха безпроблемни, но така е при растежа.

   А какво имаше на On! Fest 2012? Всичко започна в петък с електронно, пиукащо парти, но след миналата година аз повече в онова хале не влизам. Може пък тази година да са оправили звука, но не посмях да проверя. През следващите дни във въпросното хале и на външна сцена пред него всякакви групи се бореха за вниманието на публиката. Това хич не беше лесно защото освен музикалната програма имаше и много други неща, с които посетителите да се занимават. Една много дълга стена беше изрисуване с графити, някакви младежи подскачаха по странни форми в зоната за паркур, по-надолу се провеждаше оспорван турнир по стрийтбол, а в халето с основната зона за изложители имаше стена за катерене полазена от последователи на Спайдърман. Имаше щандове на много издателства, галерия с картини, писта за състезание с различни по размер колички с дистанционно управление и място за игра на Magic: The Gathering.

   Важна част от програмата на фестивала е зоната посветена на иначе противното ми аниме. Организираният там cosplay конкурс привлича много зрители, а участниците в него правят фестивала много по-цветен разхождайки се из другите зони. Интересно, че победителят не беше герой от аниме света, а съвсем нашенски StarCraft-ски Ghost.

Kadinov with Ghost
Известният български мафиот Мартин Кадинов поръчва убийството на вражески High Templar на Ghost

   Посетителите можеха да поиграят новият Assassin's Creed за Playstation Vita и да тества Guild Wars 2. Имаше щанд на web страницата Imperia Online, на който мадами с къси поли се опитваха да излъжат хората, че става въпрос за игра. Българското студио Ivent Games представяше кратко демо на играта си Strength of the Sword, което беше доста впечатляващо като за игра правена от двама човека.

   На втория етаж хората, които се интересуват от разработка на игри участваха в конференцията GDS Bulgaria 2012. Смятам, че тази година конференцията беше по-добра защото философските и бизнес лекции бяха по-малко за сметка на техническите. За съжаление в натоварената ми програма хванах само една бизнес, една философска и една техническа презентация. Cevat Yerli, един от основателите на Crytek, представи лекция за миналото и бъдещо развитие на компанията. Те виждат бъдещето във free to play игрите със силен социален елемент. Обяснението, че след Far Cry са започнали да правят Crysis вместо Far Cry 2, за да изградят култура на иновации ми се стори доста абсурдно предвид факта, че Far Cry и Crysis са най-скучните и безлични AAA shooter игри, за които се сещам. Веселин "Frujin" Ханджиев е един от най-опитните гейм разработчици в България с водеща роля в разработката на игри като Tzar, Knights of Honor и Worldshift и основател на Black Sea Studios, които в момента са част от Crytek. Той представи една по-философска лекция за нещата, които правят игрите интересни и отговори на множество въпроси за разработката на игри. Спокойният му, бавен и дори тъжен глас направи тази част от програмата да изглежда леко меланхолична. Техническата лекция, която посетих беше от Ивайло Иванов разработчик в Gameloft Bulgaria. Тя бе на тема Behavior Trees за програмиране на изкуствен интелект в игри. Лекцията беше много достъпна за хора, които не са навътре в разработката на игри и концепцията беше представена предимно със схеми. Ако смятах да го използвам сигурно щях да искам нещо по-конкретно, но като човек, който се интересува само от принципа от чисто любопитство това беше идеална презентация. Смятам, че конференцията ще стане още по-добра ако има още повече лекции конкретно свързани с разработка за сметка на бизнес лекциите.

   Най-важната част от събитието бяха турнирите по електронни спортове. Турнирите бяха по Counter-Strike, League of Legends и разбира се StarCraft II. Зоната отделена за тях беше много по-голяма от миналия път, а мястото за гледане и коментарите на игрите бяха основната причина да не отделя много време на останалата част от фестивала. Организацията беше много амбициозна и целеше да има всичко, което има на големите турнири като Dreamhack и GSL. За игрите имаше live stream, за да гледат хората, които не присъстват на събитието. Същият този stream се прожектираше на голям екран зад сцената, на която бяха наредени компютрите на състезателите. Коментаторите седяха в нещо като прозрачна кабинка и имаше камера, която ги снима, което позволяваше на публиката да показва листове с различни надписи. Видеото имаше overlay направен специално за фестивала, а картите съдържаха табели с надпис "On! Fest".

   Точно тази амбициозност обаче създаде проблеми. Сцената се клатеше брутално когато някой стъпи на нея дори в отдалечения и край и мониторите на всички играчи трепереха. Столовете бяха твърде ниски, а масите със стандартна височина, което означаваше напрежение в ръцете на играещия. Слушалките тип "тапи", които се слагат под звукоизолиращите не достигаха и кабелите им бяха твърде къси. През първия ден видеото за зрителите почти не работи поради множество различни технически проблеми, включително изгоряла видео карта. Трудно е всяко начало.

   Изглежда повечето хора искаха да гледат CS и LoL, но хората, които бяха инвестирали труда си в организацията на турнирите искаха да показват StarCraft II. Може да сме малко, но сме силни!

   On! Fest беше страхотно събитие и фактът, че беше по-добро и по-голямо от миналата година ме кара с нетърпение да очаквам следващото му издание.
Tags:   bulgarian events games music 
Posted by:   Stilgar
00:41 25.09.2012

Comments:

First Previous 1 Next Last 

Posted by   trx   on   02:32 25.09.2012

Като цяло звучи като много интересно събитие!

Posted by   Guest (Unregistered)   on   02:24 27.09.2012

Не каза дали Ейдриън Уейн е присъствал и тази година.

Posted by   Stilgar   on   11:57 27.09.2012

Всъщност присъстваше. Той беше единият от "щандове на много издателства"

Posted by   Guess (Unregistered)   on   16:09 27.09.2012

Не каза, и че си косплейвал като Supply Depot...

First Previous 1 Next Last 


Post as:Post a comment: